divendres, 10 de desembre del 2021

Dia dels Drets Humans

Avui, 10 de desembre, es celebra l'aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948

El Dia dels Drets Humans se celebra cada 10 de desembre, dia en què, en 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH).  

La Declaració Universal de Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seva raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. Està disponible en més de 500 llengües i és el document que més s'ha traduït a tot el món. 

El Dia dels Drets Humans d'enguany està relacionat amb la “Igualtat” i l'article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets”. Sobre aquesta base i principi les Nacions Unides treballen per a trobar solucions a formes arrelades de discriminació que afecten les persones més vulnerables de les nostres societats. Només a través de la igualtat, la inclusió i la no discriminació, es poden reduir les desigualtats i reprendre la nostra ruta cap a la consecució de l'Agenda 2030. 

La pobresa en augment, les desigualtats generalitzades i la discriminació estructural són violacions dels drets humans i suposen un dels majors desafiaments globals del nostre temps. El poder fer-los front d'una manera eficaç requereix de mesures basades en els drets humans, un compromís polític renovat i la participació de tots, especialment dels més afectats.  

Necessitem d'un nou contracte social que comparteixi el poder, els recursos i les oportunitats d'una manera més justa, i que estableixi les bases d'una economia sostenible basada en els drets humans. 

Els drets humans, incloent els drets econòmics, socials i culturals, així com el dret al desenvolupament i el dret a un medi ambient segur, net, saludable i sostenible, són bàsics per a construir una nova economia basada en els drets humans que doni suport a societats millors, més justes i més sostenibles per a les generacions presents i futures. Una economia amb base en els drets humans ha de ser la base d'un nou contracte social. 

La injustícia en relació a les vacunes a causa de la injusta distribució i l'acaparament de les vacunes contravé normes internacionals legals i de drets humans, així com l'esperit de la solidaritat global. La crida a una agenda comuna i a un nou contracte social entre els Governs i els seus pobles és el que es necessita en aquests moments per a poder reconstruir la confiança i assegurar una vida digna per a tots. 

Els drets humans tenen el poder d'abordar les causes originàries del conflicte i la crisi, ateses les demandes, eliminant les desigualtats i l'exclusió i permetent que les persones participin en la presa de decisions que afecten les seves vides. 

Les societats que protegeixen i promouen els drets humans per a tothom són societats més resilients, estan més ben capacitades gràcies als drets humans per a capejar crisis inesperades com a pandèmies i les repercussions de la crisi climàtica. 

La igualtat i la no discriminació són claus per a la prevenció: tots els drets humans per a tots garanteix que tothom té accés als avantatges de tipus preventiu que suposen els drets humans però, quan unes certes persones o grups són exclosos o s'enfronten a discriminació, la desigualtat impulsarà el cicle dels conflictes i les crisis.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada