dimecres, 31 de maig del 2023

Opinió

“Del que vessa del cor, en parla la boca”

 Sabem bé que cada arbre es coneix pel seu fruit. “L’home bo, del bon tresor del seu cor, en treu la bondat, i l’home do­lent, del seu tresor dolent, en treu el mal. Perquè del que vessa del cor, en parla la boca”. Més clar que l’aigua!

Què significa parlar amb el cor? Vol dir crear una comunicació oberta i acollidora, que sempre requereix espera i paciència i ajuda a entrar en la dinàmica del diàleg i de l’intercanvi, que és precisament la de comunicar cordialment.

Parlar amb el cor interpel.la radicalment el nostre temps, tan propens a la indiferència i a la indignació, a vegades sobre la base de la desinformació, que falsifica i instrumentalitza la veritat.

Avui dia, en el dramàtic context del conflicte global que estem vivint, és més necessari que mai que s'afirmi una comunicació no hostil. Una comunicació oberta al diàleg amb l'altre, que afavoreixi un ‘desarmament integral’, que treballi per a desmuntar la ‘psicosi bèl·lica’ que es nia en els nostres cors.

Aquest fet de comunicar cordialment vol dir que qui ens llegeix o ens escol­ta capta la nostra participació en les alegries i les pors, en les esperances i els patiments de les dones i els homes del nostre temps.

Es necessari recuperar l’amabilitat en les relacions humanes. La manera de tractar els altres es manifesta en diverses formes: com a amabilitat en el trac­te, com una atenció a no ferir amb les paraules o els gestos, com un intent d’alleujar el pes dels altres. Implica dir paraules d’encoratjament, que reconforten, que enforteixen, que con­solen, que estimulen, en comptes de paraules que humilien, que entristeixen, que irriten, que menyspreen.

Necessitem l’amabilitat perquè la comunicació no fomenti una enveja que exaspera, genera ràbia i porta a l’enfrontament, sinó que ajudi les persones a reflexionar amb calma, a desxifrar, amb esperit crític i sempre respectuós, la realitat en què vivim.

Reflexionem-ho bé, hi ha feina per a tots, ja que «el com­promís per una comunicació “amb el cor i amb els braços oberts és responsabilitat de cadascú». “Parlar amb el cor, en la veritat i en l’amor”.

Encoratgem a tots i cadascun a realitzar aquest procés de realitzar una comunicació que relacioni cor, veritat i amor que pugui servir a aquest temps per a una societat més humana.




 

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada