dimecres, 2 de setembre de 2015

El menjar de l'alberg

Com mengen els usuaris de l'Alberg de la Fundacio Trobada?      

“Mentre la seguretat alimentària no és garantida per a moltes persones, al món es perden una tercera part de tots els aliments produïts, uns 1.350 milions de tones l’any”. Aquesta notícia que sortia fa uns dies als diaris, va venir al cap quan mirava els magatzems de l'alberg de persones sense sostre de la Fundació Trobada. Acabava d'arribar un carregament de provisions del Banc d'Aliments de l'Orde de Malta de Balears i els voluntaris els anaven component a les prestatgeries amb una delicadesa admirable. Aquestes donacions, que són moltes i variades, formen la base dels sopars i dels berenars del matí que oferim a les persones que acudeixen al nostre centre. Procuram que siguin variats i gustosos, però no sempre hi ha la diversitat que ens agradaria oferir amb un mínim de qualitat.

Aquesta primera entrega del Banc d'Aliments d'enguany, ha consistit en les següents quantitats i queviures:

-  30 litres d'oli d'oliva.
-  50 quilos de mongetes.
-  60 quilos d'arròs.
-  60 llaunes de tonyina.
-  24 sobres de crema de verdura.
-  40 quilos de galetes maria.
-  28 quilos de mongeta tendra.
-  60 quilos de siurons.
-  204 litres de llet.
-  24 quilos de pasta.
-  30 quilos de tomàtiga fregida.

Amb aquests productes més els que dóna la Fundació Barceló (Fruita i Verdura), l'Associació ALMA i la part que dedica del seu pressupost la Fundació Trobada, s'elabora cada dia el menú del sopar per les persones menys afavorides que es troben a l'alberg. Actualment,  el voluntari en Misa, encarregat de fer el menjar, ens conta com són els menús diaris. “Cada dia es dóna una sopa de verdura, fideus o arròs de primer. De segon: llegum, pasta, guisat de carn, carn al forn, peix fregit, hamburgueses, etc. També intentam posar a taula una ensalada amb els productes de temporada. Finalitzant amb fruita del temps: peres, pomes, plàtans, taronges..., així com pastissos o dolços quan la gent fa donacions”.

El sopar comença a fer-se allà les cinc del capvespre, ja que les quantitats són grosses, s'ha de cuinar per una vintena de persones. Tallar la verdura, el pollastre, les patates o el peix, comporta una bona estona de feina i entreteniment. Per aquesta raó els llegums, la sopa, l'arròs, la pasta i la carn al forn, és el més ràpid i el que aguanta més la calentor per poder-lo servir duran una hora i mitja, que és l'horari en què es serveix el sopar. Amb les limitacions que hi ha, es procura fer uns menús saborosos, amb proteïnes, calories i vitamines.

Amb tot, hi ha productes que els usuaris de l'alberg no solen menjar i els agrada molt, com són: pizzes, iogurts, gelats, arròs brut, llus, magdalenes, mel... Però hi ha que adonar-se que la gent col·labora molt; duent coques salades i dolces, ensaïmades, freixura o inclús porcella. 

Per tot això, agraïm totes aquelles associacions, escoles, institucions i un bon grapat de particulars que durant tot l'any cooperen duen aliments  a l'alberg, que com és sabut, pertany a la xarxa d'inclusió social del Consell de Mallorca. Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada