dimecres, 30 de març del 2016

Salut Mental

Cal acabar amb 

l'estereotip del boig i

del marginat social


"La bogeria guia a l'amor i l'amor guareix la bogeria". Aquesta és la frase amb la qual Radio Yananà vol enganxar i ajudar al seu públic. Aquesta iniciativa sorgeix a Villena, a Alacant, per donar veu als quals, generalment, no solen tenir-la en la premsa: els afectats amb malalties mentals.
Cal acabar amb l'estereotip del boig i del marginat social; les persones amb malalties mentals tenen les mateixes il·lusions, els mateixos plans i la mateixa necessitat de suport que la resta del món. Perquè el major problema de la salut mental és la seva invisibilitat en la societat, "un tabú que ha de trencar-se costi el que costi en la nostra societat.
- Una de cada quatre persones pateix algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.
- 450 milions de persones a tot el món es veuen afectades per una malaltia mental, neurològica o conductual, que dificulta greument la seva vida. A Espanya, entre el 2,5 i el 3% de la població adulta té una malaltia mental greu. Això suposa més d'un milió de persones.
- Les malalties mentals representen el 12,5% de totes les patologies, un percentatge superior al del càncer i els trastorns cardiovasculars.
- Menys del 25% dels afectats per una malaltia mental és diagnosticat i tractat correctament als països occidentals.
- Entre un 35 i un 50% de les persones amb malaltia mental dels països occidentals no rep cap tipus de tractament. Al nostre país, més de la meitat que necessiten tractament no ho reben, i un percentatge significatiu no rep l'adequat.
- El 1% de la població mundial desenvoluparà alguna forma d'esquizofrènia al llarg de la seva vida.
- A Espanya, l'ocupació és un dels principals àmbits d'estigmatització: només el 5% de les persones amb malaltia mental té una ocupació regular, i el 44% assegura haver sofert algun tipus de discriminació laboral.
Totes aquestes dades ens fan reflexionar sobre aquesta marginació que la Fundació Trobada és molt sensible i solidària. Per la coincidència que molts dels seus usuaris de l’Alberg de persones sense sostre de Manacor, que pertany a la xarxa d'inclusió Social del Consell de Mallorca, són persones amb qualque tipus de patologia de salut mental i que es troben al carrer, sense feina, molts sense diagnosticar, sense recolzament familiar, sense una llar...
D’aquesta manera, la Fundació Trobada, el primer que fa amb aquestes persones és acollir-les i escoltar-les, aproximar-se a la seva realitat i necessitats. Aleshores, si no està diagnosticada i nosaltres identifiquem qualque patologia, la psicòloga de l’IMAS (Institut Mallorquí d’Afers Socials) fa una valoració. I de seguida les posam amb contacte amb Salut Mental del PAC de Manacor.

La nostra feina és un gra molt petit d’arena en la lluita per acabar amb l'estereotip del boig i del marginat social, amb la seva invisibilitat en la societat i amb el trencament de que continuí essent un tabú del nostre món. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada