dimecres, 24 d’abril del 2024

Conferència

L'Alberg de Manacor, punt de referència a la conferència d'ahir a s'Agrícola del dominic manacorí Toni Miró

Ahir 23 d’abril i dia del llibre el dominic manacorí Toni Miró va pronunciar un conferència a la sala d’actes de l’Associació Cultural s’Agrícola que duia per títol “Paraguai, una illa envoltada de terra”.

La presentació fou feta pel l’amic del conferenciant José L. García Mallada que va fer un recorregut pels set anys al decenni dels anys 90 del segle `passat en que el dominic fou vicari i rector de la Parròquia de Sant Josep i prior del convent Sant Vicens Ferrer. Va fer referència al projectes que dugué a terme, com la creació del moviment Casal de la Pau, la Llar d’Infants, associació  la Botiga Solidària, distintes actuacions a l’Ermita de Santa Llúcia i millores a convent i al temple.

També feu una llarga descripció de l’origen de la Fundació Trobada, titular de l’Alberg de Manacor, en què Toni Miró fou l’inspirador i autor intel·lectual del projecte juntament amb la família García-Prohens, autor material, citant la celebració el dia d’ahir 22 d’abril del 32è aniversari de la elevació a escriptura pública la constitució de la Fundació.

Posteriorment prengué la paraula el conferenciant fent una descripció històrica del país de Paraguai destacant el seu caràcter d’illa, envoltada de terra, i la influència que aquesta circumstància ha tingut i encara te sobre el habitants. Guerres amb els països veïnats i dictadures ferotges que ofegaren el país i els seus habitants i que  han fet de Paraguai l’estat dels més pobres del continent amb baix nivell econòmic i social i una pobresa del 25 per cent.

Destacà la profunda religiositat dels paraguaians en forma de pietat popular, però allunyada de l’evangeli cristià, un baix nivell de formació dels docents  així com una corrupció endèmica que fa de mur de contenció del que hauria de ser un país amb progrés sostenible.

Com a Director General de La universitat Catòlica de Carapegua i Llicenciat amb Mitjans de Comunicació, dona classes a alumnes finançades en part per beques subscrites per ciutadans de Manacor i que recapta la Fundació Trobada i també per una institució de l’Ordre Dominicana que es diu “Selvas Amazònicas”.

També va fer menció a un moviment associatiu (Coordinadora pro pueblo) de camperols paraguaians per defensar-se dels atacs dels grans terratinents que vulneren amb freqüència els seus drets i formació per el cultiu ecològic i sostenible. Aquesta associació rep el recolzament de l’Església, que és la Institució millor valorada del Paraguai, al marge de que els Bisbes i la Conferència Episcopal paraguaiana en bloc no dubten en denunciar la corrupció endèmica dels polítics i demés administracions públiques.

Actualment a Paraguai inicia tímidament un període de recuperació, gràcies a alguns moviments crítics amb el govern “Colorado” que aspiren a assolir canvis i un Paraguai millor.

La intervenció de Toni Miró va acabar amb un torn de preguntes dels assistents, que havien escoltat amb gran atenció i a plena satisfacció l’exposició de la situació actual del “país, envoltat de terra”.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada