Ser voluntari és donar als altres una petita part de la mateixa vida
Voluntari és la persona que, per elecció pròpia, dedica una part del seu temps a l’acció solidària, altruista, sense rebre remuneració a canvi.Ser voluntari és una forma de ser, d'estar al món, d'entendre la vida. Voluntari es diu de la persona, home i dona, de l'ésser humà no d'un vegetal o d'un animal. Què és per tant el que podem descobrir en els sentiments d'una persona que fa voluntariat en la seva vida?
En primer lloc, té els peus a terra, que és conscient de la seva persona, que forma part d'una societat en la qual descobreix a altres persones com ella, necessitades d'amor i d'un mínim de benestar material; en segon lloc, té consciència que els seus actes poden influir de manera positiva o negativa en el seu entorn i en si mateix, és a dir, la seva manera de viure no és indiferent.
Voluntari és la persona que, per elecció pròpia, ofereix lliurement el seu temps, els seus coneixements, la seva experiència… Sense rebre un guany a canvi de l'acció solidària des del coneixement que el seu esforç contribueix a la creació d'un món millor i més humà.
El voluntari no només es preocupa de les seves necessitats, sinó que també s'interessa de les necessitats dels altres i es fa responsable de les solucions.
Això li comporta prendre posició, i decideix lliurement realitzar accions que es dirigeixen cap als altres. El desenvolupament d'aquestes no es limita a la pràctica personal, individual i íntima. Tampoc és un acte d'espontaneïtat o d'improvisació, sinó que el voluntariat suposa el treball en equip de forma organitzada, sistemàtica i correlativa que requereix organitzacions, associacions i fundacions en les quals actuar. Ser voluntari és donar als altres una petita part de la teva pròpia vida.
La solidaritat és un valor que la persona voluntària descobreix en el més íntim de la seva persona, perquè entén que existeix una relació amb les persones que li envolten. Sense la solidaritat, cada home o dona es tancaria al seu petit món, buscaria el seu propi bé sense interessar-li el dels altres, anant al seu aire i en el fons aniria empetitint-se sense adonar-se.
La solidaritat es converteix en un principi essencial del desenvolupament humà, sense el qual la humanitat no aconseguiria el seu ple creixement. La solidaritat per tant es converteix en un deure fonamental de la persona humana.
La solidaritat és una característica de la sociabilitat que inclina a l'home i a la dona a sentir-se unit als seus semblants i a la cooperació amb ells. Un valor que ens ajuda a fer una societat millor i que no només ha de viure's en casos de desastre i emergència.
Aquesta unió i cooperació la podem manifestar, cada vegada que procurem el benestar dels altres, participant en iniciatives que ens impulsin a servir-los, com pot ser la visita als malalts en un hospital, col·laborant en projectes de personers en risc d'exclusió social, fent col·lectes de roba i aliments pels més necessitats, en un grup que imparteixi educació en comunitats marginades, col·laborant en campanyes de cura i neteja de carrers i àrees recreatives de la comunitat, als moments que auxiliem als qui són víctimes d'alguna catàstrofe, és a dir, prestant el nostre servei en la creació de millors condicions de vida.
La solidaritat és l'ajuda mútua que ha d'existir entre les persones, no perquè se'ls coneix o siguin els nostres amics, sinó simplement perquè tots tenim deure d'ajudar als altres i el dret a rebre l'ajuda dels nostres semblants.
El que la gent espera d'un voluntari és un tracte humà, afectiu, solidari i alhora eficaç, que ajudi realment, que pugui resoldre situacions de necessitat. No importa tant el fet de compartir les idees o béns amb els voluntaris: sobretot s'espera ajuda donada amb afecte, respecte i honestedat.
Per realitzar aquesta tasca no hi ha prou amb la bona voluntat. Són imprescindibles una sèrie d'aptituds i actituds.
Sense dubte, que una persona dediqui el seu temps a fer voluntariat diu molt d'ella, de la seva qualitat humana. Marca la diferència dins del seu nucli de relacions humanes, entre els seus amics. És capaç de comprometre's amb els altres, té la gran ambició de crear un món millor, més solidari, més humà...
El voluntari sense adonar-se és el que surt més beneficiat de tota la seva activitat. Fa molt de bé al seu voltant, però rep molt més del que dóna; aprèn i inicia noves relacions més humanes, s'enriqueix com a persona en créixer en valors. És un procés interactiu de donar i rebre amb molta quantitat.
Podem destacar alguns d'aquests beneficis immaterials:
1- Reforça o crea un llaç amb la comunitat en la qual està realitzant el voluntariat. Permeten comprendre millor la realitat dels qui viuen o els problemes que existeixen en aquest lloc, ja que potser d'una altra forma no les veiem o ni tan sols imaginem que existeixi aquesta realitat.
2- Permet desenvolupar la sensibilitat social i col·laborar a treure les millors actituds de les persones. S'aprèn i sent la necessitat de comprometre's amb la realitat actual i local. Desenvolupa, integra o practica la diversitat, la solidaritat, la comprensió, la inclusió social, la sensibilitat, els drets humans, la justícia, l'agraïment, entre uns i altres.
3- Millora l'autoestima i perspectiva de la mateixa vida del voluntari, a causa que el contacte directe amb persones diferents, els permet apreciar i valorar la seva situació laboral, familiar, econòmica, física, cultural, religiosa, ambiental, etc. Es deixa de costat la individualitat i l'egoisme tan freqüent en la nostra societat, per ser més humans i generosos.
4- Es protagonista i agent de canvi social, el voluntari col·labora a millorar la vida al món, tant per ajudar a persones, famílies com a protegir o cuidar el medi ambient.
Segons la Universitat de Granada en les seves primeres jornades internacionals sobre voluntariat fetes l'any passat, s'ha incrementat en més del 30 per cent el nombre de voluntaris fins a superar els 700.000 a Espanya. És una realitat que també cada dia veim créixer a la nostra ciutat de Manacor on hi ha cada vegada més associacions i fundacions que fan aquesta tasca solidària i humanitzadora. Nosaltres ho feim des de la Fundació Trobada amb un bon grapat de projectes que volem realitzar durant aquest curs a la nostra ciutat amb els menys afavorits i més necessitats. Si vols fer alguna cosa pels altres, si tens ganes de donar una mica del teu temps, escriviu-nos, visitau-nos o telefonau-nos al
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada