dissabte, 18 de desembre del 2021

Dia Internacional del Migrant

 

Avui 18 de desembre Dia Internacional del Migrant: “Aprofitar el potencial de la mobilitat humana”

El treball és la raó principal per la qual les persones migren internacionalment, la qual cosa fa que els treballadors migrants constitueixin una gran majoria dels moviments migratoris  del món. 

Existeixen diversos els factors que incideixen en els moviments de població. Aquests moviments, que poden ser voluntaris o forçosos, són el resultat de desastres, crisis econòmiques i situacions de pobresa extrema o conflicte, la magnitud i la freqüència del qual no deixen d'augmentar. En 2020, hi havia uns 281 milions migrants internacionals, la qual cosa correspon al 3,6% de la població mundial. 

Tots aquests factors tindran repercussions de gran importància en les característiques i l'abast de la migració en el futur, i determinaran les estratègies i polítiques que els països hauran d'implementar per a aprofitar el potencial de la migració, sense deixar de costat la protecció dels drets humans fonamentals dels migrants. 

Gràcies als seus coneixements, xarxes i competències, els migrants contribueixen a forjar comunitats més fortes i resilients. El panorama socioeconòmic mundial pot configurar-se mitjançant decisions de pes que permetin abordar els reptes i les oportunitats que plantegen la mobilitat mundial i els moviments de població. 

El Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular brinda l'oportunitat i imparteix les orientacions necessàries per a estar a l'avantguarda de la mobilitat humana i d'aquesta manera aprofitar les possibilitats que aquesta ofereix. 

Des de la seva creació, fa 70 anys, amb el propòsit de traslladar als europeus desplaçats per la Segona Guerra Mundial, l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha prestat assistència a milions de migrants en el món, i actualment continua encapçalant les labors orientades a promoure una gestió humana i ordenada de la migració per a benefici de tots, incloses les comunitats d'origen, de trànsit i de destinació. 

En l'actualitat, una gran quantitat de persones viu en un país diferent d'aquell on van néixer, el major número fins ara. En 2019, el nombre de migrants va aconseguir la xifra de 272 milions, 51 milions més que en 2010. 

Al setembre de 2016, els caps d'estat i governs es van reunir per primera vegada en l'Assemblea General de l'ONU per a debatre qüestions relacionades amb la migració i els refugiats. El Pacte Mundial és el primer acord intergovernamental negociat, sota els auspicis de les Nacions Unides, que abasta totes les dimensions de la migració internacional. 

Els Dies Internacionals ens donen l'oportunitat de sensibilitzar al públic en general sobre temes de gran interès, com ara els drets humans, el desenvolupament sostenible o la salut. Al mateix temps, pretenen cridar l'atenció dels mitjans de comunicació i els Governs per a donar a conèixer problemes sense resoldre que precisen la posada en marxa de mesures polítiques concretes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada