dissabte, 14 de gener del 2023

Document de la CEE

Sis temes per a millorar la societat del benestar i afavorir la dignitat de la persona i el be comú

Ahir matí en la seu de la Conferència Episcopal Espanyola, els bisbes van oferir la seva visió sobre el moment actual de la societat espanyola i enumerar una sèrie d'assumptes prioritaris per a aprofundir en el bé comú en aquest moment històric. Son aquests:

1.- Construir la “societat de les cures” 

"La necessària reformulació de l'estat del benestar hauria de fer-se en clau familiar no individual. El suport a la família ha de passar per l'habitatge, les condicions laborals, el salari familiar, el protagonisme en l'educació, la sanitat, els serveis socials, etc. En definitiva, construir una veritable «societat de les cures»".

2.- La prioritat del treball sobre el capital 

"En aquesta època de revolució tecnològica i energètica, el treball, especialment el dels joves, és un assumpte d'extraordinària importància. Recordem la prioritat del treball (la persona) sobre el capital (les coses) per abordar com a societat aquesta qüestió clau per al desenvolupament de la persona, el desenvolupament de la família i la contribució al bé comú".

3.- La cura dels vulnerables 

"La cura dels ancians és responsabilitat primera de la família, però la família necessita suport i ajudes. És imprescindible un diàleg social i institucional sobre l'atenció a les persones majors. Mereix una reflexió especial la situació dels malalts mentals i de les persones que els acompanyen i cuiden".

4.- Reconèixer-se com a nació 

"La família uneix biografia i genealogia. Les famílies van situant-se en el territori, fent societat i il·luminant comunitats polítiques. Els vincles desenvolupats al llarg de la història i les seves expressions culturals, econòmiques, socials, religioses i polítiques ens permeten reconèixer-nos com a nació, en la diversitat de pobles, cultures i regions".

5.- L'acolliment als immigrants 

“Una nació oberta a la comunitat de nacions, acollidora i hospitalària, que rep immigrants amb l'agraïment i el realisme de qui ha conegut grans emigracions en segles passats. El mateix fenomen migratori ha de comprometre'ns amb el desenvolupament, la llibertat i la  justícia en les nacions de les quals, tantes vegades, s'han vist obligats a sortir per raons de fam o persecució”.

6.- L'aposta pel diàleg 

“Cridats a caminar junts en aquesta terra i en aquesta història, volem dialogar des de l'escolta i la proposta. La sinodalitat estil de l'Església del segle XXI, ens convida a aquest col·loqui que proposem amb l'esperança de propiciar trobades que afavoreixin la dignitat de la persona i el bé comú”. 

Es pot veure clarament que el temes tractats per la CEE, dels sis nombrats, quatre d'ells tenen un caràcter social amb referència directa a les persones usuàries de l’alberg.  

A part dels freqüents contactes de l’alberg amb Càritas que pertany a l’Església Catòlica, la relació amb aquesta entitat es pot resumir amb dos moments concrets:

En primer lloc l’Alberg de Manacor fou visitat pel Bisbe Salines acompanyat pels preveres de les parròquies, dins el actes de la seva visita pastoral el mes de març de 2015. També ha estat convidat el Rector Amorós dins el torn de visites que mensualment s’ha fet a aquest centre de persones rellevants de la Comarca. 

Però mereix especial menció l’actual vicari general de la Diòcesi de Mallorca Mn. Josep Adrover Vallbona que durant el seu exercici com a Rector de la Parròquia de Sant Pau de Manacor entre els anys 2002 a 2008 va visitar de forma periòdica l’Alberg de Manacor interessant-se pels problemes de les persones usuàries i mantenint llargues converses amb ells. Vagi per ell l'agradable record i reconeixement.

Tant de bo i és el desig de la Fundació Trobada que aquestes idees proposades pels representants de l’Església Catòlica no quedin en bones intencions i es converteixin en realitats positives i tangibles per la millora del be comú i la dignitat de les persones. 




 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada