dijous, 29 d’agost del 2024

Agraïment

La Presidenta de les Illes Balears, Margalida Prohens Rigo, agraeix l'enviament de la publicació de la Fundació Trobada "Batecs de l'Alberg"

Amb motiu del 30è aniversari de la constitució de la Fundació Trobada, a l’any 2022 es va publicar un llibre recopilatori de les principals notícies i esdeveniments, es a dir,  una breu història d’aquell període de temps.

El llibre, de 254 pàgines il·lustrades amb fotografies dels principals protagonistes, consta de 9 capítols: protagonistes, dades, donatius, notícies, mini-biografies amb el títol "Secrets d'una mirada", pandemia, visites, opinió i enllaços, per acabar amb un epíleg.

Ha estat distribuït per a la venda a distintes llibreries de Mallorca i també s’ha fet arribar a alguns organismes de l’Adminstració Pública, sobre tot a aquells que tenen relació amb l’activitat de l’Alberg de persones sense sostre, principal objectiu de la Fundació, tenint en compte que fa més de 10 anys roman signat contracte amb l’Institut de Serveis de Mallorca per a la gestió del servei.

De tots aquests, ha estat la Presidenta del Govern, la primera persona que ens ha enviat una tarja d’agraïment per la publicació rebuda, signada per la Cap de la Secretaria Montse Magre Miró.

Aquí es vol deixar constància d’aquest detall que revela atenció, sensibilitat i  reconeixement de la primera autoritat de la Comunitat Autònoma per la tasca duta, cosa de la qual la Fundació Trobada es sent plenament honorada.

Per a les persones que puguin estar interessades, resten exemplars d'aquesta publicació a les oficines de la Fundació, Passeig Ferrocarril, 16 de Manacor.





divendres, 23 d’agost del 2024

Economia Social

Economia social: Societats més justes, equilibrades i inclusives

Parlar avui d'Economia Social és molt més fàcil que fa uns anys, quan a penes es coneixia la dimensió soci econòmica d'aquest model empresarial i sobretot la seva contribució a aspectes com el medi ambient, el benestar de les persones i la construcció de societats més justes on es redueixin les desigualtats socials i territorials.


En aquest context, l'Economia Social és una història d'èxit i una palanca del canvi que aporta solucions en sectors tan claus com l'habitatge, l'energia, la re-industrialització, la pesca, la banca cooperativa i ètica, l'alimentació sostenible, l'exclusió social, la pobresa, l'educació i la digitalització; a més d'estar compromesa amb un desenvolupament sostenible i un creixement econòmic equilibrat que contribueixi a solucionar una qüestió tan important com és el repte demogràfic.


En aquests moments, l'Economia Social és una realitat empresarial inqüestionable a Espanya i a Europa i està a l'avantguarda de les principals transformacions de la Unió Europea. Aquestes afirmacions les constaten des de Governs europeus, a la Comissió Europea, el mateix Parlament Europeu i la resta d'institucions de la UE fins a organitzacions internacionals com la OIT, l'OCDE a la Resolució sobre Economia Social adoptada per Nacions Unides. Totes elles han aprovat resolucions per a potenciar aquest model empresarial en el món, identificant-la com a actor clau per al futur dels països. Estem vivint un moment històric. Un moment sense precedents tant a nivell estatal com internacional, culminat amb la Resolució del Consell de Ministres europeus aprovada durant la presidència Espanyola, amb l'objectiu d'incrementar la presència de les empreses d'economia social en l'escenari europeu.


La majoria dels Governs de la UE estan compromesos amb l'Economia Social. També al novembre del passat any i en el marc de la Conferència Europea d'Economia Social celebrada a Sant Sebastià es va aprovar el Manifest de Sant Sebastià aprovat per 19 governs. Aquest document ha tingut continuïtat respecte als compromisos governamentals sota la presidència belga de la Unió Europea amb la declaració de Lieja, signada aquest mes de febrer de nou per 19 governs i que fixa un full de ruta i una aposta per aquest model d'empresa, que aposta per reconstruir les nostres economies i societats pensant en les persones en primer lloc, sense deixar a ningú enrere i combatent desafiaments existencials per a l'ésser humà com el canvi climàtic o les desigualtats socials i territorials cada vegada més presents.


A Espanya, i en el marc de la CEPES, hi ha més de 43.000 empreses socials que donen ocupació a més de 2.5 milions de persones. Són companyies de totes les grandàries, presents en tots els sectors i líders en molts dels casos, que aporten el 10% del PIB. A Europa, i en marc de Social Economy Europe–l'entitat més representativa de l'Economia Social europea–, hi ha més de 2,8 milions d'empreses i entitats que facturen el 8% del PIB europeu i els seus 14 milions d'ocupacions suposen actualment prop del 7% de les ocupacions. Parlem de cooperatives, de mutualitats, de societats laborals, de confraries de pescadors, de centres especials d'ocupació, d'empreses d'inserció, de bancs cooperatius, ètics i alternatius, d'institucions de microcrèdits i d'associacions i fundacions, totes elles treballant pel benestar de les persones.


Totes aquestes tipologies d'empreses i entitats tenen un denominador comú, “les persones prevalen per sobre del capital” i aquesta “primacia” condiciona el com es fan les coses i per a què. I en aquesta resposta està la raó de ser que en aquests moments, governs de tot el món, institucions europees i internacionals hagin situat a l'Economia Social en l'epicentre de les seves agendes polítiques, econòmiques i socials, en les seves pròpies paraules, “l'economia social està en el cor de la nostra economia” ja que és la millor manera de construir des de l'econòmic, societats més inclusives i resilients.


I com ho fa? Amb un teixit empresarial que genera ocupacions estables, de qualitat i inclusius, reinvertint gran part dels seus beneficis o totalment en la fi social de l'empresa, creant ocupacions, generant mecanismes d'igualtat i diversitat en les plantilles, disminuint les bretxes salarials i integrant laboralment a col·lectius vulnerables. En la presa de decisions preval la democràcia i el benestar de les persones, per la qual cosa estem davant un model econòmic que no sols és competitiu, innovador i en creixement, sinó que permet resoldre crisis socials i territorials, contribuint a redistribuir la riquesa d'una forma més equitativa i construint societats més cohesionades que fomenten la igualtat d'oportunitats per a totes les persones.
En el 2015, el Consell de la UE va definir l'Economia Social com un motor de desenvolupament a Europa i la pròpia Estratègia Espanyola d'Economia Social 2027 parla de “empreses resilients, que prevalen la sostenibilitat enfront del resultat a curt termini i amb capacitat d'adaptació davant situacions econòmiques adverses”. Una capacitat d'adaptació que, com ha demostrat la pandèmia i destaca Nacions Unides (2023), generen “un nou equilibri entre l'eficiència econòmica i la resiliència social i ambiental”.


L'Economia Social promou un desenvolupament industrial sostenible que afavoreix una transició doble, verda i digital justa. A més, tal com diu l'OCDE en el seu informe del 2022, accelera la innovació social i tecnològica reforçant el capital social i econòmic dels territoris, ajudant a revitalitzar zones rurals i despoblades. Aquest potencial, ha fet que la Comissió Europea l'hagi identificat com un dels 14 ecosistemes claus per a la recuperació d'Europa.
Especialment important i reconeguda és la fortalesa de l'Economia Social en l'àmbit rural, perquè ajuda a generar economia, ocupació i a fixar la població, sent a vegades l'únic model empresarial en molts llocs. El Parlament Europeu en 2022 va reconèixer la importància d'aquest model d'empresa “com a catalitzador del desenvolupament dels recursos locals i per a contrarestar la despoblació”, a més de prestar serveis essencials com “la salut, les cures de llarga durada, l'educació i la formació professional, la cultura i la promoció del patrimoni cultural, les tecnologies avançades, l'habitatge, l'oci, l'economia circular, les energies renovables i la gestió de residus; que, a causa del seu arrelament local i al seu caràcter social i integrador, formen part intrínseca del model social europeu”.


Tots aquests anys d'història i d'evolució, han permès demostrar que des de les empreses de l'Economia Social es promou la competitivitat i, al mateix temps, la consecució d'un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu sent una oportunitat única perquè una Unió Europea més social arribi als seus ciutadans, detecti les seves necessitats reals i els converteixi en actors de les solucions a molts dels desafiaments actuals com la desocupació, el treball precari, l'exclusió social, la discriminació, el canvi climàtic, la crisi energètica, l'accés a la salut, l'educació, un habitatge assequible o la falta de cohesió social i territorial.


Crec que hi ha dues preguntes que ha de fer-se qualsevol empresa: Qui som? Per a què existim? Aquelles empreses que a l'hora de respondre a això tinguin un compromís amb un caràcter més humà, més social, més verd, més sostenible, són empreses que van una mica més enllà del compte d'explotació, en molts casos fan memòries socials i són empreses que la seva mirada no és curt-terminista. Són empreses que escolten les persones i entenen les demandes socials. Que es preocupen pel seu entorn i pel planeta. Que busquen com millorar les competències professionals i solucionar inquietuds. Empreses que tenen tendència a ajudar, no sols en els bons moments sinó també en els moments de crisis, com en la pandèmia passada. Llavors sí, llavors aquesta empresa respon a l'essència de l'Economia Social.


Són algunes dades que reflecteixen el seu compromís amb la societat. Un model empresarial amb valors, que dona prioritat a les persones, a les causes socials i mediambientals per sobre del repartiment dels beneficis, a més d'oferir oportunitats de finançament i de formació. Valors que són coincidents amb els quals prioritza la Unió Europea: cohesió social, cohesió territorial, economia verda, sostenibilitat, digitalització i millora de les competències.

Juan Antonio Pedreño (e-Diario.es)




dimarts, 13 d’agost del 2024

Drets humans

"No tindrem seguretat ni desenvolupament si no es respecten els drets humans" (Kofi Anan)

És convenient reflexionar sobre un tema de necessari tractament davant l'ona privatitzadora dels serveis públics i la limitació dels drets humans en no pocs programes de partits que posen en pràctica polítiques socials i econòmiques neoliberals i deixen sense efecte el discurs sobre els drets humans.

Cal també pensar la política i l'economia en favor del bé comú i assumir el compromís sociopolític de la ciutadania en clau de solidaritat amb les persones i els col·lectius més vulnerables, de justícia i equitat socials i d'hospitalitat i acolliment per als qui arriben a les nostres costes a la recerca d'una vida digna de la qual manquen als seus països d'origen. Un exemple que demanda polítiques públiques urgents d'hospitalitat és el de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats que arriben al nostre territori i xoquen amb el rebuig de no poques comunitats autònomes.

És a través de les polítiques públiques com es passa dels drets humans com a ideals retòrics, proclames solemnes i obligacions jurídiques exigibles a accions afirmatives concretes i a realitats tangibles en la millora de la vida de tots els éssers humans. Les polítiques públiques han d'orientar-se al bé comú i a la consecució del benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes a tots els nivells.


Seguretat, desenvolupament i drets humans


Com afirma Mireya Maritza Peña Guzmán, la relació entre drets humans i polítiques públiques és multiforme. La realització dels drets humans requereix polítiques públiques generals i específiques. I és aquí on els governs solen fallar. Com afirmava Kofi Anan, quan era secretari general de l'ONU, “no tindrem desenvolupament sense seguretat, no tindrem seguretat sense desenvolupament i no tindrem ni seguretat ni desenvolupament si no es respecten els drets humans”.

Principio del formulario

Concretant, crec que cal posar en pràctica polítiques públiques en favor dels drets humans en aquells àmbits en els quals més es transgredeixen, entre els quals em fixaré en quatre: la immigració, les dones, el col·lectiu LGTBI+ i la pobresa.

Immigració

Quant a la immigració, és necessari superar la identificació de la ciutadania i dels drets humans amb la nació. Tal identificació exclou a les persones migrants, refugiades i desplaçades de la ciutadania i del reconeixement dels drets humans, i posar en pràctica polítiques públiques que defensin la igual dignitat i els drets de tots els éssers humans, independentment de la seva procedència geogràfica, el color de la pell, l'ètnia, la cultura, la religió, la classe social, el gènere, la identitat sexual: drets de reunió, expressió, associació, residència, treball, dret a l'habitatge, al treball, a la cultura, a l'educació, als serveis socials, sanitaris, drets polítics, socials i econòmics, sense cap restricció.

És la millor manera de desconstruir i deixar sense arguments els discursos d'odi contra les persones migrants i les pràctiques xenòfobes i racistes, així com d'evitar les morts i els sofriments d'una part de la humanitat que requereix socors, acolliment i solidaritat que, com afirma Pedro Casaldàliga, és la tendresa dels pobles.

Les dones

Referent a la discriminació i la violència contra les dones que es produeix en tots els àmbits de la vida: polític, econòmic, laboral, familiar, social, lúdica, mitjans de comunicació, internet, robòtica, espais lúdics, és necessari eliminar les polítiques provocades pel “neoliberalisme sexual” i recolzades en el “mite de la lliure elecció” (Ana de Miguel) i activar polítiques d'igualtat i justícia de gènere en els àmbits on es transgredeixen sistemàticament, de paritat en els òrgans representatius de les institucions i de reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones. Així mateix, és necessari lluitar contra les pràctiques que les humilien i degraden com la prostitució, els ventres de lloguer, la tracta, la discriminació salarial, la falta de conciliació familiar, etc.

Amb tals polítiques, que han d'inspirar-se en el feminisme, es contribueix a desconstruir els discursos d'odi contra les dones, defensar la seva vida contra la violència de gènere, que desemboca en feminicidis, eliminar els seus sofriments multiseculars i imposar les sancions concordes a la gravetat de les violències i discriminacions exercides contra elles.

LGTBI+

Una altra dels col·lectius que sofreix una de les majors transgressions dels drets humans és el LGTBI+, que són objecte dels discursos i delictes d'odi que es tradueixen en violència moral i física. Aquests discursos són promoguts i encoratjats per l'extrema dreta política i cultural, per un sector important de la jerarquia catòlica i pels moviments religiosos fonamentalistes i integristes, tots ells en aliança i complicitat.

Per això són més necessàries que mai les polítiques públiques que defensin la diversitat afectiu sexual, més enllà de l'heteronormativitat i de la binarietat sexual, donin seguretat i garanties al col·lectiu en l'exercici dels seus drets i evitin els sofriments viscuts durant segles. En 2023 els delictes d'odi contra el col·lectiu LGTBI+ es van incrementar un 33.1% a Espanya. Els drets d'aquest col·lectiu se senten seriosament amenaçats, quan no negats a nivell legal, i condemnats a penes de presó i fins i tot a la pena de mort en diversos països. L'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea adverteix que “la intimidació, l'assetjament i la violència [contra aquest col·lectiu] continuen sent amenaces constants”.

Aquestes polítiques han de començar a l'escola amb l'educació en la diversitat, que “és una eina fonamental per a combatre l'odi”, com afirma el Manifest de les organitzacions convocants de la marxa de l'Orgull celebrada el 6 de juliol a Madrid. L'actual presidenta de la LGTBI+ ha demanat un Pacte d'Estat contra els discursos d'odi.

Pobresa

L'àmbit on potser amb més urgència es requereix l'aplicació de polítiques públiques per a la protecció i l'exercici dels drets humans, el principal dels quals és el dret a una vida eco-humana digna, és el de la pobresa estructural.
L'àmbit on potser amb més urgència es requereix l'aplicació de polítiques públiques per a la protecció i l'exercici dels drets humans, el principal dels quals és el dret a una vida eco-humana digna, és el de la pobresa estructural, que es tradueix en desigualtats cada vegada més creixents entre rics i pobres en tot el planeta, generades pel model econòmic neoliberal, injust en la seva arrel. La pervivència i l'avanç de la pobresa constitueixen el major mentiu als cims mundials i a les declaracions sobre drets humans i el major fracàs de les polítiques neoliberals tant a nivell local com mundial.

El neoliberalisme nega tota fonamentació antropològica dels drets humans, els priva de la seva universalitat, que es converteixen en mera retòrica després de la qual s'amaga la defensa dels seus interessos. Al seu torn, estableix una lògica purament economicista per al seu exercici, la de la propietat, de l'acumulació, del poder adquisitiu. En la cultura neoliberal els drets humans tendeixen a reduir-se al de propietat. La resta dels drets està sotmès a aquest.

La major negació dels drets humans per part del neoliberalisme consisteix a robar el dret a l'esperança a aquelles persones i col·lectius als qui se'ls ha desposseït dels seus béns i el dret a una vida digna, i se'ls imposa la desesperança i la renúncia a aconseguir un futur millor.

La pervivència de la pobresa en tots els seus nivells constitueix una palmària violació dels drets humans fonamentals. La seva erradicació no és, per tant, un problema que es resolgui amb l'assistencialisme i les obres de caritat, sinó que és un problema urgent a resoldre amb polítiques públiques de drets humans que contribueixin a frenar la voracitat privatitzadora del públic per part del neoliberalisme, a eliminar les desigualtats i a construir un món on totes i tots els ciutadans puguem gaudir dels béns comuns de la terra i de la humanitat-




Final del formulario




dissabte, 3 d’agost del 2024

Moviment Alberg de Manacor 2024(7)

 El menjador de l’Alberg de Manacor ha servit 626 racions de dinar i sopar el mes de Juliol passat

Dues persones, estrangeres extracomunitaris, han ingressat de bell nou a l’Alberg de Manacor aquest mes de juliol passat. 

Han estat un home i una dona de dats compreses entre 45 i 60 anys. 

Al mateix temps sols hi ha hagut una sola persona de baixa al centre.

La mitjana de pernoctes diàries ha estat de 22 persones amb un total mensual de 692 pernoctes. 

La llista d’espera per ingressar a l'Alberg roman alta amb 39 persones. 

El menjador ha servit 775 racions de berenar i 626 de dinar i sopar per als residents a l’Alberg. 

L’Alberg de Manacor és un servei que presta la Fundació Trobada per a la Part de Forana mitjançant el finançament del Consell de Mallorca.