dimarts, 24 de setembre del 2024

Iniciativa Legislativa Popular

Se reactiva la Iniciativa Legislativa Popular que regularitza 500.000 migrants

Sumar ha anunciat un acord amb el PSOE per a reactivar la Iniciativa Legislativa Popular  (ILP) per a regularitzar uns 500.00 migrants que ja viuen i treballen a Espanya. Així, la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, ha tuitat: “Mig milió de persones estan més prop de guanyar drets. Mig milió de persones que viuen i treballen al nostre país i que són les nostres veïnes i veïns. No perdem ni un minut més. Contra el racisme, drets”.

Díaz reaccionava així a una informació del diari Públic que avançava l'acord entra les dues formacions. D'acord amb la informació de Público, Sumar i PSOE han arribat a un acord per a desbloquejar la ILP i tornar a activar la seva tramitació, que es trobava embussada en el període d'esmenes parcials.

El Congrés va secundar a l'abril passat la tramitació de la iniciativa popular amb l'únic vot en contra de Vox, secundada per més de 600.000 signatures, per a regularitzar al voltant de 500.000 persones migrants. A partir d'aquí, va passar al tràmit parlamentari, subjecte a esmenes i a un futur vot final.

Segons recorda Públic, el període d'esmenes parcials s'ha anat prorrogant fins a deu vegades, amb el risc que la ILP quedés aparcada, i afegeix que fonts parlamentàries de Sumar coneixedores de la negociació han confirmat a Público que en la reunió que celebrarà aquest dimarts, la Mesa del Congrés acordarà concloure aquest període d'esmenes aquest dimecres.

La Iniciativa Legislativa Popular reclama una regularització extraordinària dels qui ja viuen i treballen a Espanya pel fet que “els criteris d'accés a la residència són altament restrictius i de molt difícil compliment”, i d'altra banda, “el procediment administratiu implementat és lent, burocràtic i compta amb un elevat marge de discrecionalitat a l'hora de concedir les autoritzacions o la seva renovació”.

Lamini Sarr, portaveu del moviment que va portar al Congrés la regularització de migrants, va dir en el registre de la ILP en el Congrés: “Hem sofert tot tipus de racisme fins a arribar aquí”. “Per a moltes persones en situació d'irregularitat és impossible aconseguir papers”, defensava Sarr: “Entre ells hi ha famílies amb nens que no poden accedir a la salut o a l'educació, es troben en una roda d'un sistema pervers que les manté en l'extrema precarietat”. 

Sarr, senegalès, a la seva arribada a Espanya es va veure empès a treballar com a manter per a sobreviure, i recordava que entre el prop de mig milió de persones en situació irregular hi ha jornaleres, temporers treballadores sexuals i nens que “havent nascut a Espanya hereten l'estatus migratori dels seus pares”.

La iniciativa recorda el treball de les comunitats de migrants en situació irregular durant la pandèmia en sectors imprescindibles com les cures, el repartiment a domicili o la recollida de fruita i verdura, quan van pagar “un altíssim preu en forma de contagis i morts”. “La nostra societat té un deute de gratitud amb un dels seus col·lectius més vulnerables”, diu el text.

La iniciativa va començar la seva marxa fa dos anys, quan el Moviment “RegularizacionYa”, conformat per persones migrants i organitzacions antiracistes de tota Espanya, una gran campanya de recollida de signatures.

La Constitució preveu que els ciutadans puguin portar les seves pròpies propostes legislatives al Congrés presentant 500.000 signatures. Al febrer de 2023 la Junta Electoral Central va ratificar que la iniciativa havia aconseguit el mig milió necessàries per a iniciar la seva tramitació parlamentària. S'han reunit més de 700.000.

Espanya compta amb el precedent de la regularització empresa en 2004 pel Govern socialista presidit per José Luis Rodríguez Zapatero.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada