dijous, 13 d’octubre del 2022

Notícies

A finals de l'any 2021, 400.000 famílies no havien sol·licitat "l'Ingrés Mínim Vital" malgrat complir amb els requisits

“elDiario.es” d’avui publica la notícia, signada per la periodista Laura Olías, de que la Seguretat Social desplegarà noves iniciatives per a intentar aconseguir a milers de famílies amb dret a la renda mínima que no l'han demanat encara. 

En 2023, el Govern pretén aconseguir amb l'ingrés mínim vital (IMV) a unes 140.000 noves llars, un augment “significatiu” i “factible”, segons va explicar el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. Per a això, posaran en marxa noves estratègies per a solucionar un dels seus reptes pendents: que tota la població que compleix els requisits demani l'ajuda. Entre les noves iniciatives, es difondrà més publicitat i informació a través d'un autobús que recorrerà el país i mitjançant accions de proximitat de la mà d'ONG. 

Treballar més i que no es redueixi l'ingrés mínim vital: així seran els nous incentius a l'ocupació  

Saber més  

José Luis Escrivá va anunciar aquest nou full de ruta en la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2023 corresponents al seu departament, al costat de la secretària general d'Inclusió, Milagros Paniagua. D'una banda, des del 17 d'octubre es posarà en marxa 'la ruta de l'autobús del IMV'. “Directament des del Ministeri, a partir del dilluns que ve, anirem per tota Espanya amb un autobús publicitant el IMV”, va destacar el ministre. 

Segons la AIReF, l'ingrés mínim vital només havia aconseguit al 40% dels seus potencials beneficiaris a la fi de 2021, i són 400.000 les famílies que no havien sol·licitat l'ajuda malgrat complir amb els requisits.  
 
“Aquest és un problema global en el món, el "non take up". És a dir, que en aquestes prestacions per a persones en exclusió social extrema, hi ha un percentatge de persones que no acaben d'entrar a sol·licitar-les. Això és una preocupació global”, va recordar José Luis Escrivá.  
 
L'estratègia del Ministeri passa per acostar-se a llocs de referència i, sobretot, de confiança de persones de baixos ingressos perquè coneguin el IMV i puguin així sol·licitar-lo. 

Informació en menjadors socials  

Al costat de l'autobús, una altra de les noves vies d'acostament es desplegarà a través d'un dels 'itineraris d'inclusió' que la Seguretat Social està desenvolupant per a millorar i analitzar el IMV. Es tracta d'un projecte de col·laboració amb les principals organitzacions socials especialitzades en pobresa, la EAPN (Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social en l'Estat Espanyol).  

“El que faran és acudir realment als llocs on aquestes persones més vulnerables solen estar o se senten més còmodes que en una oficina de la Seguretat Social. Per exemple, menjadors socials, centres on es reparteixen aliments o roba. Allí estarem i se'ls informarà i donar una possibilitat”, va explicar el ministre.  

“Per iniciatives que no falti, estem escombrant totes les possibilitats”, va afegir José Luis Escrivá. El Ministeri també ha llançat una campanya publicitària, amb el lema “és el mínim”. 

Des d'ONG i col·lectius com "RMI El teu Dret" reclamen des de la posada en marxa del IMV que es faciliti la seva gestió, que consideren molt burocràtica i complexa per a persones en risc d'exclusió social. També demanen que es flexibilitzin alguns requisits que consideren excloents de població necessitada, com els criteris que es defineixen la “unitat de convivència” (llar) i l'exclusió de l'ajuda dels joves entre 18 i 23 anys excepte excepcions.

Sense dades dels qui perceben avui el IMV 
Amb totes aquestes mesures, el Ministeri de la Seguretat Social té la “expectativa que creixi significativament” el nombre de beneficiaris en 2023, va indicar José Luis Escrivá. Fins i tot recelós de donar xifres, el ministre va apuntar que “arribar a les 650.000 llars” l'any vinent semblava un horitzó “factible”. 
 
Aquesta meta implica que el nombre de beneficiaris s'ampliarà en els esmentats 140.000 llars més, una quantitat significativa donada la història i el desplegament del IMV fins avui. El Ministeri informa que l'ajuda ha arribat fins al moment a “gairebé 510.000 llars” (1,4 milions de persones, de les quals el 43% són menors). 
 
No obstant això, cal destacar que aquesta xifra que la Seguretat Social utilitza com a referència de l'abast del IMV no és la quantitat de llars que estan coberts avui dia pel IMV, és a dir, que perceben la prestació. El Ministeri ofereix dades acumulades, que sumen el nombre de llars i persones que s'han beneficiat de l'ajuda des que es va posar en marxa, fa una mica més de dos anys.

 “eldiario.es” ha preguntat al Ministeri quantes persones i llars reben la renda mínima en l'actualitat, però en la Seguretat Social asseguren que no estan “en condicions de facilitar-los”. Segons Milagros Paniagua, es realitzarà una avaluació quan s'apliquin els nous incentius a l'ús del IMV, alguna cosa que no ocorrerà fins a mitjan 2023, aproximadament. 

El mes de juliol passat, gràcies a una consulta a través del Portal de Transparència tramitada per aquest mitjà, la Seguretat Social va respondre que el nombre de llars que percebien el IMV era de 380.000. La meta del Govern en llançar l'ingrés mínim vital aconseguia una cobertura de 850.000 llars.

La Fundació Trobada, titular de l'Alberg de Manacor tramita juntament amb el Consell de Mallorca, a la xarxa del qual pertany, les peticions de l'IMV del seus usuaris.


 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada