dijous, 6 de juliol del 2023

Cineforum

La Fundació Trobada participa a la sessió de Cinefòrum, organitzada per Càritas de Petra

Dimarts passat dia 4 el Teatre de Petra acollí una sessió de Cinefòrum, organitzada per la delegació de Càritas i  en la qual es va projecta la pel·lícula “Pan del Cielo”.

Com a tertulians convidats varen intervenir Miquel Monroig, delegat de Càritas, Ricardo Basabe, persona en situació de sensellarisme i José L. García Mallada, en representació de la Fundació Trobada, titular de l’Alberg de Manacor.

Després d’una breu presentació dels intervinents en la que s’identificaren personalment i en la representació que ostentaven, es va projectar la pel·lícula anunciada: una real i a la vegada un tant edulcorada exposició de la vida al carrer de les persones sense llar.

El film conta que una d’aquestes persones trobà un infant viu a un contenidor, que sembla esser d’origen diví, per quant uns (els bons) el veuen i uns altres (els dolents) no el veuen. L’interès periodístic i una discreta intervenció de clergues ocupen la part central del film que acaba amb una interminable cua de persones que volen veure l'infant. 

En el torn de comentaris Ricardo va ressaltar la invisibilitat del col·lectiu sensellarista: la immensa majoria de persones passen de llarg davant les persones que dormen en terra al carrer, alguns amb una pallissa inclosa per part de joves malvats. Aquesta invisibilitat avui en dia arriba a les mateixes Administracions Públiques que escolten impassibles el clam de la mancança crònica d’habitatges sense prendre mesures que la pal·liïn.

José L. comentà que no li pareixia adient la divisió que feia el film de bons i dolents, així com la facilitat en que s’entra a jutjar a les persones que es troben en aquesta situació, sovint sense conèixer l’origen, causes i sobre tot el procés que duu arribar a aquests lamentables extrems, provocant una estigmatització del col·lectiu totalment injusta.

Prengué la paraula algú del assistents comentant que és palesa la insensibilitat de les persones en general i de les Administracions Públiques en particular, corroborant la invisibilitat a la que es referia Ricardo. José L. confirmà el comentari recordant que l’Alberg de Manacor ha estat partícip d'aquesta invisibilitat:  ha acomplit 31 anys d'existència i no va esser reconegut pel Consell de Mallorca fins a 21 anys després de la seva fundació. 

Miquel Monroig va tancar l’acte posant damunt la taula el tema de la residència pública de Petra, inaugurada fa anys per la Consellera Fina Santiago, però que roman tancada per manca de pressupost. A la seva sol·licitud de que provisionalment s’obrís per alguna família que estava al carrer, la resposta de l’Ajuntament havia estat negativa.

Volem expressar el nostre agraïment a Càritas de Petra per la invitació a aquest cinefòrum i per la seva col·laboració en la promoció de la visibilitat de les persones sense sostre, esperant que actes com aquest tinguin més freqüència i ajudin a estimular una atenció pública eficaç. 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada