dilluns, 8 de gener del 2024

Premsa

 La Premsa Balear es fa ressò de la saturació dels Albergs i de la manca d'habitatge assequible

La premsa provincial (Diario de Mallorca i Ultima Hora) contempla aquets dies la situació preocupant de les persones sense llar, atribuint aquesta circumstància a l’encariment del cost de l’habitatge, assenyalant que el problema esta centrat en la manca de places dels albergs.

En realitat el que succeeix és que l’objectiu principal  dels albergs és l’atenció als cassos clàssics d’exclusió social, amb persones sense llar vinculades a malalties mentals i/o addiccions, i actualment es veuen superats pels cassos d’exclusió residencial, amb persones que inclús disposen d’una pensió o treball, encara sia precària o en l’economia submergida, però insuficients per pagar una habitatge, encara sia una sola habitació.

“A això se suma fins i tot la situació generada per la creixent arribada d'immigració irregular en pasteres. Encara que la majoria busquen la manera d'arribar a la península i des d'allí traslladar-se a altres països europeus, com França, alguns es queden a l'illa i tampoc tenen on allotjar-se”.

Des de Creu Roja s'insisteix que el servei que desenvolupa té el personal necessari per a prestar aquesta ajuda gràcies al finançament del Consell, i en què el problema radica en el fet que la xarxa d'albergs i centres d'allotjament no està dissenyada per a l'enorme volum de persones el problema de les quals no és d'exclusió social, sinó residencial. (Diario de Mallorca)

Per una altra banda, “Ultima Hora” publica una estadística feta per l’Associació de Directors i Gerents en Serveis Socials en la qual analitza els pressupostos de 404 Ajuntaments de més de 20.00 habitants de l’Estat Espanyol.

Segons les dades de l'informe, Manacor dedica 55,72 euros per habitant al departament de Serveis Socials, la qual cosa el situa molt lluny de la mitjana de les Illes Balears que estaria en 95,98 euros per habitant. Precisament, l'ajuntament de la capital del Llevant és l'únic de Balears que ha entrat en aquesta llista de 37 municipis d'Espanya qualificats com a «pobres» en considerar que la inversió per habitants és inferior a 56,74 euros, que és el 60% de la mitjana de despesa realitzada pels ajuntaments”.

“Des del Ajuntament de Manacor, la delegada de Cohesió Social i Educació, Carme Gomila, assegura que aquestes dades «ens obliguen a fer un replantejament i pensar en com cal invertir els recursos». Gomila assenyala que el municipi o els canvis pressupostaris que es van executar, el seu departament va rebre l'any passat gairebé un milió d'euros per part del IMAS i el Govern. Malgrat això, Gomila reconeix que Manacor actua com a capital de comarca i que les administracions supramunicipals han de fer costat als consistoris en problemàtiques com l'habitatge. «Cal fer polítiques transversals i replantejar el model», destaca”. (Última Hora)

Hem de tenir en compte que la Fundació Trobada de Manacor amb gaire bé 32 anys d’història, 21 d’ells va funcionar amb mitjans propis i amb donatius particulars. A partir de l’any 2013 ha signat distints contractes, aconseguits mitjançant concursos, amb el Consell de Mallorca, titular del servei d’acollida per persones en situació d’exclusió Social a la Part Forana.

Per una altra banda Diario de Mallorca publicava aquests dies que hi ha previsió d’emergència social per ona de fred, i que s’està elaborant un pla dissenyat per fer front a aquestes circumstàncies i que se activarà els pròxims dies, a la vista de les previsions publicades per l’Agencia Estatal de Meteorologia, cosa que agreuja encara més la actual situació. 

Que el nou any que ara comencem ens doni a tots, Administracions Públiques, Entitats Socials, Organitzacions No Governamentals i també als ciutadans particulars, llums suficients per arbitrar idees que resolguin un problema que afecta a les persones més vulnerables.

Feliç Any 2024!!. 




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada