dissabte, 29 de juny del 2024

Opinió

Com els bolets a la tardor, surt cada any el tema del Menjador Social de Manacor

El diari digital Manacor Noticias treu el tema de la necessitat d’un menjador social a Manacor perquè almenys un centenar de persones estan en situació de completa precarietat alimentosa.”
S'han acostat els sense sostre a les taules on es fan costat als animals i han deixat clar que ells veuen amb bons ulls un menjador social a Manacor, perquè l'Alberg de Transeünts és insuficient.

Desconeixem la font en la que situa la xifra citada de la precarietat alimentosa, però el servei de menjador de l’Alberg de Manacor atén exclusivament a les persones residents i és cert que fa mesos que la llista d’espera que demana ingrés a l’alberg roman per damunt les 20 persones.

La situació de les persones sense sostre i les que pateixen precarietat alimentosa son col·lectius diferents: les persones en llista d’espera de l’Alberg -per la informació que ens donen- viuen temporalment a casa d’un familiar o amics que suposem les donen aliments, però altres demanen almoina o son atesos pels serveis públics.

Dit això, nosaltres sempre recolzarem un servei de menjador per Manacor, que necessàriament ha de ser promogut i/o finançat per l’Administració Pública competent. Les dues caps de comarca de Mallorca Inca i Manacor, la primera té menjador social i no té Alberg per persones sense sostre i Manacor és a l’inrevés.

El diari digital citat inclou un escrit de data anterior, signat per “Zuky”, dirigit a l’Ajuntament que entre altres coses diu que “és lamentable que hi hagi persones a Manacor que no tenen accés a un habitatge digne i que hagin de recórrer a la caritat per a sobreviure. És important que es prenguin mesures per a ajudar a aquestes persones i millorar la seva qualitat de vida. Un Menjador Social podria ser una solució efectiva per a proporcionar aliments a aquestes persones i permetre'ls menjar en un ambient segur i còmode.

El sorprenent és la resposta d’un regidor: “No es pot fer! És pel bé de les famílies, per a no estigmatitzar a aquesta gent”.

Si es així no té sentit cap dels serveis socials per les persones vulnerables, per por a l'estigmatització. La Fundació Trobada i el seu Alberg que ja ha acomplit 32 anys d’existència a plena satisfacció dels usuaris i de l’Administració que la finança, ha treballat sense descans precisament per des-estigmatitzar i sobre tot dignificar les persones que, en contra de la seva voluntat, es veuen amb la necessitat d’acudir a aquests serveis.

No hi ha estigmatitzats si no hi ha estigmatitzadors.

Seria bo per Manacor un menjador social? Sense dubte. Però hi ha d’haver qualcú que "empenyi el carro" i sigui constant. Es va crear l’Alberg de Manacor a l’any 1992 per part de La Fundació Trobada i fins a l’any 2013, 21 anys després, no va merèixer la atenció del Consell de Mallorca, rere de sol·licitar, suplicar i gairebé agenollar-nos davant els polítics, eleccions rere eleccions.

Sembla que el menjador com tots el serveis socials son qüestió de voluntat política dels responsables públics.

Més bé creiem que és més qüestió de sensibilitat institucional i, a vegades, sensibilitat personal dels responsables del departament competent.

Un altre factor -diguem-ho mes clar-: un alt percentatge dels més vulnerables de la societat no solen anar a votar en les convocatòries electorals, per motius dels quals seria molt extensa la seva descripció. Per la qual cosa els mes vulnerables són un col·lectiu que no gaudeix de la mateixa atenció que la resta dels ciutadans per part de la classe política.

 Sí, al Menjador Social de Manacor.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada