dijous, 27 de febrer del 2020

Secrets d'una mirada (21)

"Vivim amb la il·lusió de que, si ens toca la "Primitiva", comprarem un de tants edificis sense acabar que hi ha a Manacor"

Avui entrevistem a C.  de 58 anys. Va néixer a Granada i la família vingué a Mallorca, en aquest cas a Felanitx, com moltes persones els anys 60 i 70 del segle passat  para intentar millorar el nivell econòmic i les condicions de vida.

“Si bé vaig estudiar fins als 18 anys la formació rebuda no em va  donar més que per treballar alguns anys a una fàbrica d’embotits y posteriorment a hostaleria arranjant les habitacions del hostes “– diu l’entrevistada- 


Té dos germans: un major que ella de 61 anys i l‘altre  menor que en  té 53 i amb el quals no hi té cap relació. 


“Amb una primera relació sentimental he tingut tres fills: un de 40 anys i dues filles de 38 i 32 anys. Aquests tres fills m’han donat 9 nets, alguns del quals ni tan sols conec”  - afegeix amb tristesa-. 


Rere el fracàs d'aquesta primer relació, inicià una segona amb un home maltractador que li pegava ocasionant-li lesions greus al braç esquer i a les cames, que li han produït seqüeles amb reducció de la mobilitat del braç i obligada anar amb cadira de rodes.


Després de la separació necessària i el maltractador esser l'expulsat de l'illa de Mallorca, ha viscut molts anys amb son pare i sa mare que l'acolliren. Dissortadament sa mare morí fa un any i posteriorment visqué uns mesos amb la seva filla petita, que té quatre fills.


"La manca d'espai a l'habitatge de la filla i sobre tot les desavinences i les fortes discussions provocà una atmosfera irrespirable. Finalment el gendre em llançà fora de casa. Vaig dormir alguns dies al carrer fins que l'assistenta social em recollí i traslladà en taxi fins a Porto-colom, on hi vaig romandre a un habitatge durant una setmana i després em dugueren a Manacor"-li cauen les llàgrimes-.


El dolors constants als braç i les cames no la deixen viure. Pren un medicament cada 8 hores que no li calma el dolors. Quasi no dorm en la nit i s'aixeca per anar al bany aferrant-se als barrerons dels llits, la porta i allà on pot perquè les cames no li aguanten. No més dorm quan el cos es rendeix.


"Estic molt contenta d'esser a l'Alberg perquè em tracten exquisidament i tinc un agraïment impagable a "Antonio" que em du amb la cadira de rodes a passejar, a prendre un cafè i jugar a la "Primitiva" a mitges; tenim la il·lusió que si ens toca comprarem un de tants edificis en buc que hi ha a Manacor i que necessiten acabar, perquè no vull anar a una residència". -comenta amb un somriure.


Periòdicament rep la visita de la seva filla petita, que és amb l'única família que té relació i que fa no més un mes i mig que ha tingut el quart fill.


Tant de bo que li toqués "la Primitiva" perquè segur que serà terriblement difícil trobar una persona que ho pogui necessitar més que ella.


L'Alberg de Manacor és un servei del Consell de Mallorca que consta d'acolliment temporal nocturn i centre de dia,  i que ho gestiona la Fundació Trobada. 




dimecres, 19 de febrer del 2020

Visita del mes

Mateu Ballester Fernández, President de Creu Roja de Manacor visita l'Alberg de la Fundació Trobada


Dins la ronda de personalitats que visiten l’alberg de Manacor, aquest mes han vingut el President de Creu Roja de Manacor Mateu Ballester Fernández.  

A la recepció han assistit el patró de la Fundació José L. García Mallada i la coordinadora de l’Alberg Aina Maria Llull Sureda i un nombre important d’usuaris que tots ells posteriorment han integrat la taula rodona on el visitant ha fet una exhaustiva exposició de l’objecte d'aquest Moviment Internacional Humanitari Mundial conegut com a Creu Roja i també Mitja Lluna Roja. 

Començà la xerrada amb l’anunci de que Creu Roja posa a les persones al centre de la seva intervenció. Intervenció que abasta des del socorrisme, passant per l’educació, inclusió social, medi ambient, salut, fins arribar a l’assessorament de llocs de feina. 
L’oferta de Creu Roja té una clara dependència del recolzament solidari que es transforma en respostes a persones que ho necessiten. 

Els col·lectius beneficiats dels serveis son principalment persones grans, immigrants, famílies sense recursos i joves. Les activitats que es duen a terme son:  formació, reforç escolar, acompanyaments, aliments, vestuari, captació de fons, teleassistència i lloguer de productes de suport (cadires, llits, grues, etc) 

En concret a Manacor Creu Roja es gestionada per una Junta Local formada per 7 membres, una Treballadora Social, una Integradora Social, 70 Voluntaris actius que han realitzat tasques per més de 4.000 hores i mes de 800 socis amb les seves aportacions. 

El context econòmic i social dels darrers anys ha provocat un increment de la desigualtat i la fragilitat social de les persones més desfavorides. A l’any 2017 a Manacor hi va haver 11.830 beneficiaris de Creu Roja. Entre els presents a la taula ha hagut alguns beneficiaris recentment per Creu Roja-Manacor i que el Sr. Ballester ha identificat immediatament amb una salutació. 

La reunió va continuar amb un torn de preguntes per acabar amb l’oferiment de seguir amb la col·laboració que des de fa anys mantenen la Fundació Trobada, titular de l’Alberg, i Creu Roja de Manacor.

La Fundació Trobada, creada a l'any 1992 gestiona l'Alberg de persones sense sostre de Manacor que pertany a la xarxa d'entitats d'Inclusió Social del Consell de Mallorca. 



dimecres, 12 de febrer del 2020

Secrets d'una mirada (20)

"L'Alberg de Manacor ha estat per a mi una escola de convivència i aprenentatge de les tasques de la llar"

M. de 47 anys, nascut a Montevideo (Uruguai) de mare espanyola i pare uruguaià, vingué a Espanya l’any 2002, entre altres motius perquè sa mare i el seu germà havien vingut abans, amb el seu pare no hi tenia relació i aquí confiava trobar-hi una millora del seu nivell econòmic. 
Cuiner de professió, ha fet feina a Estepona (Màlaga), València i a Punta Reina (Mallorca). 

A València va contreure un matrimoni, que fracassà per l’addicció a alcohol,  i del qual va tenir dos fills que actualment tenen 20 i 18 anys. 

Abandonada l’addicció al alcohol des de fa més de 10 anys, a Mallorca inicià una nova relació amb una dona dominica quinze anys més jove que ell i de la qual han tingut dos fills de 10 i 2 anys. Conflictes amb la construcció de l’habitatge per a la parella dugué a una forta discussió de caràcter econòmic que acabà al jutjats i fou condemnat amb una ordre d’allunyament. 

“El fracàs les dues relacions de parella m’ha posat al carrer i obligat a dormir al cotxe que és l’únic que tenia i d’aquí a entrar a l’Alberg, del qual estic agraït i que per a mi ha estat una escola de convivència i aprenentatge de les tasques de la llar que desconeixia per complet i que ha estat també un del motius per els quals han fracassat les meves relacions de parella”. 

“Pensava que fent feina havia acabat les meves obligacions com a pare de família. La meva dona també feia feina i havia de dur a terme la cura dels nins i la resta de tasques de la casa, coses de les quals jo em desentenia.” 

“Aquí he pres consciència de que tinc unes responsabilitats com a pare i com a usuari d’una llar he de tenir cura de rentar la roba, fet neteja, fer el llit, escurar plats. . . . etc.” 

Actualment té posades les seves il·lusions en reconstruir la seva vida i recuperar la seva família, del que té fonamentades esperances. La seva llarga experiència com a cuiner a restaurants d’alt nivell son una garantia de que no tindrà moltes dificultats en trobar una feina que li doni l’estabilitat i independència econòmica que necessita per ell i la seva família de Mallorca.


dissabte, 8 de febrer del 2020

Memòria 2019

Publicada la Memòria General 2019 de la Fundació Trobada de Manacor

Com als anys anteriors la Fundació Trobada acaba de publicar la Memòria General Anual corresponent a l’any 2019. 

Així, La Sala d'Art i Cultura, en primer lloc,  a més de presentar exposicions de pintura, escultura, ceràmica i arts manuals de reconeguts artistes i també de donar oportunitats als nous valors, s’han donat conferències, realitzar cursos, taules rodones i presentació de projectes. 

Els més significatius han estat l’exposició de la pintora Catalina Noguera i la presentació de la Escola de Dibuix-Pintura “Art-Pastel” de Manacor que dirigeix Toni Bennasar, on participaren 64 expositors de totes les edats. 

L’Alberg de persones sense sostre, com a principal activitat de la Fundació ha seguit acollint a persones en mancança de feina, família i sostre que han ocupat la totalitat de les 25 places gairebé tot l’any. La novetat d’aquest exercici ha estat l’increment de percentatge de dones respecte a l’any anterior i la llista d’espera que, amb alts i baixos, roman oberta de forma permanent. 

Es publica simultàniament Memòria de l'Alberg on si troben dades concretes com nombre d’usuaris, per mesos, sexe, edat, estat civil, ocupació, nacionalitats, etc. 

La Cooperació Internacional amb Paraguai ha seguit amb la recaptació de beques i ajudant a estudiants universitaris i de formació professional en estudis com Dret, Administració d’Empreses, Comptadoria Pública, Farmàcia, Enginyeria Civil, Psicologia, Magisteri, Tècnics amb Informàtica i altres. El dia 9 d’agost visita Manacor el dominic manacorí Toni MIró que gestiona les beques a Paraguai i es reuní amb als subscriptors al Monastir de les Monges Benedictines. 

Aquest any han estat becats 57 joves de distintes carreres. 

Altres Activitats 

El 2019 s’ha iniciat un cicle de visites mensuals a l’Alberg de personalitats de certa rellevància com els Batles Catalina Riera i Miquel Gomila, el Rector de les Parròquies de Manacor Antoni Amorós, Mateu Xurí i altres. 

S'imparteixen tallers destinats als usuaris, com escats, tècniques de fotografia, glosat, activitats lúdiques, Mindfulness, cohesió grupal, normes de conducta, música, cuina, cosir, etc. 

El 23 de Juliol s’inaugurà el nou local destinat a oficines de la Fundació Trobada al Passeig del Ferrocarril, 16 de Manacor, edifici contigu a l’Alberg, on hi foren presents patrons, professionals i usuaris. 

Dia 5 de Juny es celebrà una tremponada solidària a la fresca a benefici de l’Alberg, amenitzat pel cantautor Roger Pistola. Participaren més de 200 persones. 

Ha seguit la publicació periòdica per internet del Blog de la Fundació Trobada on aquest any passat s’hi han publicat 40 notícies, entre les que es poden agrupar les referents al moviment mensual d’altes i baixes de l’alberg, les donacions, “Secrets d’una mirada” --títol general on es fa una descripció del perfil d’alguns usuaris de forma anònima--, visites del mes i altres.
 

dilluns, 3 de febrer del 2020

Moviment Alberg de Manacor 2020 (1)

La saturació de l'Alberg de Manacor provoca minso moviment i llarga llista d'espera

No més un home i una dona de nacionalitat espanyola han pogut ingressar aquest mes de gener passat a l’Alberg de Manacor, perquè no més dues persones han causat baixa del centre. 

El problema crònic de saturació que hom pateix des de fa mesos té com a conseqüència que gairebé es produeixi el moviment d’altes i baixes mensuals que seria desitjable a una llar d’acolliment nocturn temporal, com és l’Alberg de Manacor. 

El número de places hàbils per pernoctar és de 25, si bé la mitjana de pernoctes diàries aquest mes ha estat de 23 persones, perquè qualcun no es presenta i es reserva la plaça fins a tres vespres en què es dóna de baixa y es ocupada per una altra persona. El total mensual de pernoctes ha estat de 728. 

Donat que l’alberg funciona també com a centre de dia, durant el mes s’han servit 773 racions de berenar, dinar i sopar. 

A dia 31 de gener la llista d’espera pujava a 17 persones.