Toni Miró Gallego, dominic manacorí, inspirador del projecte de l'Alberg de Manacor, 23 anys a Paraguai
La proximitat geogràfica del domicili de la família Garcia-Prohens i el Convent de la Comunitat de Germans Dominics de Manacor fou la circumstància que creà un vincle d’amistat entre els futurs patrons de la Fundació Trobada i el Superior de la Comunitat Dominicana Fray Toni Miró Gallego.
Toni Miró havia creat poc temps abans el moviment “Casal de la Pau” que contemplava entre els seus fins "el treball d'educació per la pau i la formació integral de la joventut i l'infància mitjançant el fil conductor de la "Pedagogia de la Pau" recolzada i promocionada per l'UNESCO; promoure valors fonamentals en la societat, com la defensa de la nostra cultura, l'actitud solidària amb totes les gents i tots els pobles; el respecte i la defensa de l'entorn natural i l'estimació per l'entron urbà; comprometre’s en el treball social del nostre poble i comarca incorporant-se en grups ja formats o promovent la creació d’uns nous grups i activitats de caire social."
Aquest ideàri es treballava amb distints grups de aduls i joves que es reunien setmanalment i debatien no sols les idees sino projectes de top tipus en els que poder materialitzar l'ideari, que no sempre va esser comprés pels estaments civils i també religiosos, fins i tot ratllar al Casal de comunista.
Seria molt llarga la llista de projectes que dugué a terme el Casal de la Pau als anys noranta i del que destaquen: Comerç Just, Oficina d’Informació Juvenil, Casal Obert (Reforç d’Estudis), Guarderia i un projecte de Restauració de l’Ermita de Manacor, de la qual és propietària la comunitat del Convent de Dominics, amb voluntaris d’origen nacional i internacional.
També dugué projectes a l'interior del recinte conventual, com l'arranjament del saló d'actes "Font i Roig", un racó de pregària, la renovació del trispol del Temple del Convent amb l'escut dominicà, la restauració de l'orgue i de la capella lateral Sant Isidre.
Per altra banda la família Garcia-Prohens
volia correspondre a la ciutat de Manacor la bona acollida que havien
tingut les empreses de serveis de les quals era titular amb qualque
iniciativa social que fos al seu abast i que la societat manacorina i els pobles voltants poguèssin necessitar.
Aviat confluïren ambdues inquietuds socials i Toni Miró havia insinuat varies vegades la necessitat d'un servei d’acolliment nocturn temporal. Abans s’havien fet consultes a alguns Ajuntaments per a recaptar opinions sobre possibles serveis necessaris mancats a la Comarca i tots coincidiren amb el servei proposat per Toni.
Simultàniament s’anava gestant la creació de l’entitat Fundació Trobada (nom que Toni Miró sugerí) per part de la família Garcia-Prohens, que els seus patrons invertiren el capital necessari per a la constitució i redacció dels seus Estatuts, cosa que tingué lloc el dia 22 d’abril de 1992, i acte seguit l’adquisició de la seu a l'edifici del Passeig Ferrocarril, 18, cantonada carrer Velazquez, 11.
Poc temps després Toni Miró marxà com a Missioner a Paraguai per desenvolupar allà el seu apostolat com a Rector d'una parròquia i dur a terme també projectes de caire social.
La distància no ha ha estat obstacle per continuar mantenint una relació amistosa i econòmica, per quant administra els fons del projecte Cooperació Internacional de la Fundació i que consisteix amb unes subscripcions de beques per estudiants de Paraguai i que es recapten i envien periòdicament a la ciutat de San Roque González de Sant Cruz (Tavapy), on Toni exerceix el seu ministeri sacerdotal.
Des
de fa diversos anys, Fr. Toni Miró està sent objecte d'una permanent
fustigació per part de les autoritats locals de Sant Roque González
(Paraguai) amb la finalitat de frenar la seva labor de promoció i
conscienciació social. "El diumenge 1 de juliol de 2012, va tenir lloc
una celebració eucarística, presidida pel Bisbe, Mons. Joaquín Robledo, en la qual van participar els sacerdots, religioses i religiosos, laiques i laics de la diòcesi, a més de fr. Leoncio
Vallejo OP, qui treballa pastoralment en el lloc, per a manifestar-li
públicament el seu suport i solidaritat. El mes de maig anterior els
frares del Paraguai havien enviat un escrit de solidaritat i denúncia,
davant els intents per destruir l'espai creat en la parròquia de
promoció de la cultura, la salut, l'educació i les organitzacions
socials." (De la publicació "Dominicos Provincia de Hispania")
Toni Miró és Director de la Unitat Acadèmica de la Universitat de Carapeguá des de l’any 2015. Exerceix, a més, com a docent de les càtedres de Dret Humà, Dret Canònic i Ètica Professional en la citada Unitat Acadèmica. Va ser director de la carrera de Periodisme a distància fins a 2012. Actualment dirigeix la ràdio comunitària “Tavapy FM» de Sant Roque González de Santa Cruz, així com del Centre Cultural de la citada ciutat.
Visita amb certa freqüència Manacor, sempre que les seves obligacions acadèmiques i pastorals li permeten. Vingué el mes d’agost de 2019 i tingué una reunió amb els subscriptors de beques i fer un canvi d’impressions, informar de les tasques que duu a terme i mostrà un reportatge que sobre la parròquia de la Tavapy va emetre la 2ª Cadena de Televisió Española, de la qual cosa informà a aquest blog
A les fotos Toni Miró amb un grup de subscriptors de beques i amb els patrons de la
Fundació Trobada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada