divendres, 28 d’abril del 2023

Llei de l'Habitatge

El Congrés aprova la Llei de l'habitatge, amb límits al preu del lloguer i protecció contra els desnonaments

La nova Llei d'Habitatge, que el Congrés ha aprovat aquest dijous amb 176 vots a favor, 167 en contra i una abstenció, inclou nous conceptes que fins ara no havien format part de cap normativa, com la regulació dels preus del lloguer de zones tensionades, una nova definició de la figura dels grans propietaris i la creació d'un índex de referència que determinarà les rendes que es paguen pels pisos. També s'ha elevat la protecció entorn dels desnonaments de persones en situacions de vulnerabilitat i una relaxació dels requisits perquè l'administració pugui declarar una zona de mercat tensionat.

El text, que ha estat bloquejat més d'un any en el tràmit parlamentari, també contempla un diferent repartiment de les despeses inicials entre inquilí i casolà i incentius fiscals dissenyats perquè els propietaris tinguin al·licients per a rebaixar els preus o la creació d'un sistema potestatiu per a les entitats locals, a través de l'Impost sobre Béns immobles (IBI), per a afavorir la mobilització dels habitatges buits. En paral·lel, blinda per primera vegada els parcs públics d'habitatge, prohibint-se la venda a fons d'inversió, i s'amplien les reserves de sòl a habitatge protegit.

Límit al preu del lloguer

El topall al lloguer determinarà el preu màxim al qual els amos podran actualitzar la renda dels seus inquilins i es tracta d'un dels punts més importants de la llei. Actualment, el sostre està fixat en el 2% per a tots els habitatges en lloguer, però es tracta d'una mesura temporal que estarà en vigor fins a finals d'enguany amb l'objectiu de mitigar els efectes de la inflació, que va aconseguir el 8,4% en 2022. L'any que ve es pujarà al 3% i a partir de 2025 entrarà en vigor un nou índex, que només afectarà les zones calentes. La normativa afectarà els habitatges que siguin propietat de grans forquilles i de petits propietaris i regularà tant els contractes d'immobles que ja estiguin en el mercat com els nous, és a dir, cases que entrin per primera vegada al mercat. Aquests topalls s'establiran depenent de la modalitat de contracte i propietat. Així, els dels petits propietaris es regularan “mitjançant la indexació a la renda anterior en vigor”, mentre que en els grans es farà mitjançant l'aplicació de l'índex de contenció de preus. En el cas d'un habitatge que entra per primera vegada al mercat del lloguer i que pertany a un petit casolà, la referència serà l'índex de preus.

Desnonaments
La llei millora la regulació dels desnonaments i la protecció de les famílies vulnerables. S'aplicarà un sistema d'arbitratge que “propiciï l'acord entre arrendador i arrendatari”. De no haver-hi consens, es concedirà el temps necessari perquè els serveis socials puguin oferir solucions residencials. En aquests casos, les autoritats hauran de promoure el seu adequat re-allotjament i accés a l'habitatge digne, ”atenent les seves condicions de vulnerabilitat social i econòmica, així com a les seves circumstàncies personals i familiars”. Per a això, es podran utilitzar els fons dels plans estatals d'habitatge o qualsevol altra política. A més, es prohibeixen els desnonaments sense data i hora predeterminada i s'inclouen noves pròrrogues en els procediments de llançament, que ajornaran els processos més de dos anys. En paral·lel, les comunitats autònomes podran dissenyar mecanismes de mediació i alternativa residencial.

Recàrrecs per habitatges buits
Els ajuntaments podran aplicar un recàrrec en l'Impost sobre Béns immobles (IBI) en aquells habitatges que estiguin buides durant més de dos anys. A partir d'aquest moment, la penalització seria d'almenys el 50%, arribant a un màxim del 150% en funció de la durada de la desocupació i del nombre d'habitatges desocupats que siguin del mateix titular. L'objectiu és que tingui un major efecte en l'optimització de l'ús del parc edificatori residencial. Les comunitats autònomes hauran d'informar el Ministeri de Transports del nombre d'habitatges buits que hi ha en el seu territori.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada