dijous, 26 d’octubre del 2023

Dia de les persones sense llar

Quan no hi ha un sostre es vulneren altres drets fonamentals com el dret a l'aigua, a la higiene, a la Seguretat, a l'alimentació, l'ús de les tecnologies i a la salut física i mental

És la denúncia que fan les entitats que formen part de l’Àrea de Pastoral Caritativa i Social de l’Església Catòlica (la Fundació Social La Sapiència; Pastoral Penitenciària; Projecte Sojorn; Pastoral de la Salut; Justícia i Pau i Càritas Mallorca) amb motiu del dia de les persones sense llar el pròxim 29 d'octubre.

Les entitats socials de Pastoral Caritativa reclamen més protecció per a les persones que viuen una situació sense llar, més respecte i bon tracte, especialment per a les dones, un col·lectiu que va en augment i que no compta amb recursos públics adequats per a atendre les seva situació de dona i sense sostre. 

Precisament la falta de drets i la des-protecció social que sofreixen aquestes persones és l'eix de la campanya que ha llançat Càritas “Comparteix la teva xarxa. No deixis que es quedin fora de cobertura”, on també es reclama a la societat que ampliï la seva mirada i que es posi en el lloc de les persones que viuen una situació diferent, persones que tenen un passat i un futur.

L'increment de dones que viuen una situació sense sostre i que necessiten serveis públics més específics no és únic. Col·lectius com les persones majors o persones amb alguna problemàtica de salut mental, també necessiten adaptar els recursos que l'administració ofereix.

El ‘sensellarisme’ és un problema social que no sols aglutina a les persones en situació de carrer. El nombre de persones afectades per aquesta realitat varia en funció del grau d'exclusió residencial que es tingui en compte. D'acord amb la Tipologia Europea de Sense Llar i Exclusió Residencial (ETHOS) hi ha quatre categories: en situació de carrer, sense habitatge, habitatge insegur o habitatge inadequat. Les persones que són al carrer i les que van d'allotjament en allotjament són la cara més coneguda d'aquest fenomen. Les persones que viuen en barraques, caravanes, en assentaments o en habitatges cedits són la part més invisible del ‘sensellarisme’.

Des de les entitats socials de l'Església entenen que és imprescindible continuar posant el focus en el dia a dia de les persones sense llar, dels seus drets, de la protecció que necessiten i de la importància de posar recursos per a millorar l'atenció que necessiten.

Des de la Fundació Trobada ens adherim als objectius de l’organització d’aquesta diada i en particular al foment de l’atenció a les dones i que a l’Alberg de Manacor supera el 20 per cent de les places.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada