"Que passa pel cap d'aquelles persones que aquests dies de Nadal no tenen família ni treball ni habitatge?"
Què preocupa i ocupa a la immensa majoria de persones als moments actuals dominats per una pandèmia que esta generant un gran impacte social i econòmic com no es coneixia en moltes dècades?
Què preocupa i ocupa a la immensa majoria de persones en mig d’unes festes de Nadal que sembla tindran un caràcter molt distint dels altres anys?
Uns planifiquen els dies que sortiran de viatge per a visitar els seus familiars que es troben enfora, o són enfora no saben com i quan tornaran.
A uns altres les guanya la por al contagi i les immobilitza: no pensen sortir de ca seva en tots aquests dies, a no ser per estricta necessitat.
Altres surten a comprar compulsivament perquè és el que toca ara i sobre tot per fer els regals als seus compromisos familiars o d’amistat.
Hi ha que ni tan sols tindran vacances de Nadal perquè la seva feina requereix una dedicació total o es considera essencial en les circumstàncies sanitàries actuals.
Uns altres, quin problema! Estan de mal humor perquè no troben aquell peix tan especial que sempre mengen al sopar de Nadal.
També hi ha el col·lectiu d’irresponsables que acudiran a reunions fora mesures amb el conseqüent risc de contagi propi i la seva propagació posterior.
Tots aquests grups de persones esmentats tenen uns ingressos econòmics produïts per la seva feina o pensió, gaudeixen d’una llar que les dona recer i són membres d’una unitat familiar.
Però què les preocupa i ocupa al col·lectiu de persones, homes i dones, que no tenen ni ingressos per no tenir feina ni pensió digna, ni tenen habitatge ni família que les aculli?.
Què passa pel cap dels usuaris de l’alberg de Manacor que si tenen família no les poden acollir, no tenen feina per manca d’oferta en aquests moments o es troben a una edat no atractiva per a l’empresa i tot això les impossibilita viure a un habitatge i ser independents?
Tal volta pensen que ningú les necessita, que ningú pensa amb ells, que son una molèstia o una càrrega per a la societat, o el més terrible que ningú les estima. Hi pot haver tortura més gran per un ser humà que no sentir-se estimat per ningú?
Pot esser terrible el dolor físic que es pateix per un accident o una malaltia, però com es quantifica el dolor moral de les persones que pateixen manca d’afecte, de la companyia, de la manca d’interès del demés, de l’experiència diària de la manca de valors com la solidaritat, la empatia, la generositat, el respecte, la amistat, etc.?
I el dolor dels qui en general pateixen la manca de justícia social?
Però ningú pot privar dels somnis que poden tenir els hostes de l’alberg. Somnis que tal vegada esdevenguin esperança:
que la vacuna allunyarà i desterrarà la pandèmia a un termini indeterminat però cert;
que sortirà aquella feineta que les donarà la independència i llibertat social i econòmica, i que les tornarà la dignitat perduda;
que aviat rebran aquella pensió que tenen sol·licitada o la obtenció del certificat de residència que les permetrà assolir un contracte de treball.
que un dia trobaran aquell habitatge que estarà bé de preu o aquella habitació individual que li permetrà recuperar la intimitat;
que qualsevol dia rebran la trucada telefònica d’una persona que se'n recordarà d’ell o d’ella; o la visita i l’abraçada forta i inesperada del ser estimat que fa molt de temps que no ho veu.
I que un dia els seus horitzons invisibles es convertiran en visibles.
Aquests dies de part de persones que han fet aquestes reflexions han arribat a l’Alberg dues paneres de Nadal amb torrons i la resta d’articles que es solen regalar aquestes festes. Una pels usuaris que es troben al centre de Manacor i l’altra pel qui són a Son Talent.
Les
paneres ni supleixen els somnis ni les esperences ni pretenen fer-ho, però posa en valor
les petites coses que a moments puntuals si no endolceixen la vida, ho fan al paladar.
La Fundació Trobada i l’Alberg de Manacor, que pertany a la xarxa d’inclusió del Consell de Mallorca, agraeixen sincerament el detall.