El diàleg i el respecte entre els usuaris de l'Alberg de Manacor ha superat les diferències culturals de les distintes procedències
El passat dia 4 de febrer s’ha celebrat per primera vegada el Dia Internacional de la Fraternitat Humana, tal como ho va acordar l’Assemblea General de les Nacions Unides el passat mes de desembre.
Existeix una profunda preocupació pels actes que constitueixen una apologia de l'odi social, polític, cultural i religiós i, per consegüent, soscaven l'esperit de tolerància i el respecte de la diversitat, especialment en un moment en què el món s'enfronta a la crisi sense precedents ocasionada per la pandèmia de malaltia per coronavirus (COVID-19), que exigeix una resposta mundial basada en la unitat, la solidaritat i la cooperació multilateral renovada
Enguany, per primera vegada, celebrem el Dia Internacional de la Fraternitat Humana que brinda l'oportunitat de destacar els principis i valors inclosos en el "Document sobre la fraternitat humana per a la pau mundial i la convivència" signat per el Papa Francesc y el Gran Imán de Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib, el 4 de febrer de 2019 en Abu Dhabi. i explorar bones pràctiques per a la seva aplicació com a camí cap al futur, a mesura que reconstruïm un món millor.
Aquest Document, entre altres, fa les declaracions següents:
-El diàleg, la comprensió, la difusió de la cultura de la tolerància, de l'acceptació de l'altre i de la convivència entre els éssers humans contribuirien notablement al fet que es redueixin molts problemes econòmics, socials, polítics i ambientals que assetgen a gran part del gènere humà.
- El diàleg entre cultures diferents significa trobar-se en l'enorme espai dels valors espirituals, humans i socials comuns, i invertir-lo en la difusió de les virtuts morals més altes, significa també evitar les discussions inútils.
- El terrorisme execrable que amenaça la seguretat de les persones, tant a Orient com a Occident, tant al Nord com al Sud, propagant el pànic, el terror i el pessimisme es causa de les interpretacions equivocades dels textos religiosos, polítiques de fam, pobresa, injustícia, opressió, arrogància; per això és necessari interrompre el suport als moviments terroristes a través del subministrament de diners, armes, plans o justificacions i també la cobertura dels mitjans, i considerar això com a crims internacionals que amenacen la seguretat i la pau mundials. Tal terrorisme ha de ser condemnat en totes les seves formes i manifestacions.
- El concepte de ciutadania es basa en la igualtat de drets i deures sota la protecció dels quals tots gaudeixen de la justícia. Per aquesta raó, és necessari comprometre'ns per a establir en la nostra societat el concepte de plena ciutadania i renunciar a l'ús discriminatori de la paraula minories, que porta amb si les llavors de sentir-se aïllat i inferior; prepara el terreny per a l'hostilitat i la discòrdia i elimina els assoliments i els drets d'alguns ciutadans en discriminar-los.
- La relació entre Occident i Orient és una necessitat mútua indiscutible, que no pot ser substituïda ni descurada, de manera que tots dos puguin enriquir-se mútuament a través de l'intercanvi i el diàleg de les cultures.
L’Alberg de Manacor ha estat un dels llocs de trobada de persones de diferent procedència i que ha tingut la oportunitat d’explorar bones pràctiques dels valors i principis que es proclamen en aquest Dia Internacional: així hi hagut usuaris procedents de les Illes Balears i la resta de l’Estat Espanyol, però també d'Àfrica, Sud-Amèrica, Unió Europea i Països de l’Est.
I el diàleg, la tolerància, el respecte a la diferència, a les cultures, a les religions ha estat sempre una norma de conducta escrupolosament observada a l'Alberg de Manacor. I no ha estat fàcil, per la cada vegada més nombrosa presència d’usuaris musulmans i son prou conegudes les divergències entre la cultura cristiana-occidental i l'Islam, per posar un exemple. Però la recerca de punts en comú i la comunicació sincera ha superat sempre tota diferència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada