dilluns, 12 d’abril del 2021

Memòria de 2020

Publicada la Memòria General de la Fundació Trobada de Manacor corresponent a l'any 2020

En format digital ha estat publicada la Memòria General de 2020 de la Fundació Trobada, entitat benèfica constituïda a Manacor a l’any 1992. 

L'objectiu de la Fundació és bàsicament triple: l’oferta cultural mitjançant la Sala d’Art i Cultura que està situada al Passeig de Ferrocarril, num 14, 3º Planta, l’Alberg de Persones sense sostre, al num 18 del mateix carrer cantonada carrer Velazquez 11 de Manacor,  que dona suport a la xarxa d’inclusió Social del Consell de Mallorca i la Cooperació Internacional a Paraguai,  a més d’altres iniciatives i activitats. 

Respecte a la Sala d’Art i Cultura i a la Cooperació Internacional es pot trobar més informació detallada a la memòria que és pot obrir a l’enllaç que més baix inclourem, per quant l’activitat principal i que pràcticament absorbeix la major part de la dedicació i recursos de l Fundació és l’Alberg de persones sense sostre. 

Així l’Alberg, amb una disponibilitat de 25 places,  ha acollit 52 persones a l’any 2020, xifra sensiblement inferior a la de l’any anterior, per quant la pandèmia, la crisi econòmica i la conseqüent manca d'ofertes de treball han contribuït a que les estàncies a l’alberg s’hagin perllongat fins a extrems angoixants, el que ha impedit l’acolliment de nous demandants d’acollida d’una llista d’espera que mai minva.  

En concret els usuaris de curta estada (menys de 60 dies) han estat 21 amb una mitjana de permanència de 25,86 dies i els de llarga estada (més de 60 dies) han estat 31 amb una mitjana de 255,39 dies. 

D’aquest acollits el 75% són homes i el 25% dones, més la meitat del quals tenen edat superior als 45 anys, amb la dificultat que aquest factor comporta per a la contractació laboral.  L’altre factor que cronifica l'estància és la manca del certificat de residència dels immigrants per l'incompliment dels tres anys que la llei exigeix per aconseguir el certificat de residència, document que dona dret a accedir al mercat laboral. 

No més un 13% dels estadants treballen, majoritàriament amb contractes temporals o precaris, altres es troben en demanda de la primera ocupació, la majoria són aturats que abans han treballat i no més un 28% són actius potencials. Les ocupacions anteriors dels aturats han estat majoritàriament la construcció, l'hostaleria, agricultura i activitats de les llars. 

En quant a la procedència, la meitat dels usuaris de 2020 han estat espanyols, majoritàriament de Balears, seguit de Andalusia, Extremadura, Astúries, Madrid, País Basc i Múrcia. De la resta, 12 procedeixen del Marroc, 5 d’Europa, 9 de Sud-Amèrica i 1 d’Àfrica.  

La Memòria detalla altres iniciatives i activitats de la Fundació, com el Concert de piano de l’usuari Ismael Moreno amb l'assistència de la Vicepresidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i la Directora d’Inclusió Social Sandra Martinez i el Batle de Manacor Miquel Oliver; la visita del President de la Creu Roja Mateu Ballester. 

Capítol important son els donatius rebuts durant 2020:  en efectiu de la Caixa per atendre les necessitats provocades per el virus Covid-19 i recaptació conjunta amb l’Ajuntament, Càritas i Reu Roja; en espècie, de Coca-Cola, Fundació Deixalles, s’Algar Restobar de Portocolom, CP EsCanyar, Col·legis La Salle de Manacor i Montision de Palma, IES Porto Cristo i Rafa Nadal International School; benefactors anònims donaren un pernil i llenya per la xemeneia de les Cases de Son Talent. 

Un activitat molt important ha estat les mudances forçades del usuaris a altres centres per mor de la pandèmia: dues vegades han estat confinats a un Hotel de Llucmajor posat a disposició pel Consell per a usuaris vulnerables, una vegada han anat a l’Escula Rural de Sa Murtera alguns usuaris i una altra a les Cases de Son Talent, immobles cedits temporalment per l’Ajuntament de Manacor. 

La Fundació Trobada acompleix els seus objectius gràcies al treball impagable d’un equip de professionals que s’esforcen cada dia en dur a terme una sèrie de tasques que van més enllà del simple acolliment. 

Així el personal de la Fundació duu a terme tasques com: recolzar, informar i orientar als usuaris sobre temes socials, laborals i d’habitatge per dotar-los de pautes i recursos que els permetin normalitzar la seva vida diària, i afrontar la seva situació en millors condicions; fomentar l'adquisició i realització d'hàbits bàsics en la vida quotidiana dels usuaris (higiene, vestit, alimentació, etc.); desenvolupar capacitats pel maneig social que facilitin la integració dels usuaris en la comunitat i l'entorn; conscienciar i potenciar el desenvolupament d'hàbits de salut i seguretat, així com conductes adaptatives a les seves circumstàncies i entorn: adequats hàbits d'alimentació i exercici, evitar conductes de risc, ajustar la consciència de determinades accions i comportaments...;  optimitzar les capacitats i recursos personals que afavoreixin l'avanç en el seu desenvolupament personal, laboral, ocupacional i social;  fer de la convivència en grup el marc de referència essencial per a les activitats quotidianes i convertir-ho en un element afavoridor i motivador per a les persones que componen el servei d’acolliment i centre de dia. 

La Fundació edita digitalment un blog amb les principals notícies que afecten a la seva activitat. Blog

 Memòria Fundació Trobada 2020



 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada