dijous, 21 d’abril del 2022

30è Aniversari

S'acompleixen 30 anys de la creació de l'Alberg de Manacor 

Tal dia com avui, 22 d'abril de 1992 la família García-Prohens formada pel matrimoni José L. i Margarita i els seus tres fills Maria Pilar, Onofre i Maria José signaven davant el Notari  D. Miquel Riera els estatuts de la Fundació Trobada, titular de l'Alberg de Manacor.

El seu objecte social era “col·laborar sense ànim de lucre en aquelles activitats benèfiques, culturals i assistencials que condueixin a la satisfacció de necessitats concretes, físiques i morals, individuals i col·lectives, relacionades amb els aliments, vestit i alimentació.” 

Tres decennis de treballar per a millorar la qualitat de vida de centenars de persones, homes i dones, que temporalment es trobaven sense família que les acollís, sense sostre i sense feina per a poder cobrir aquestes mancances. 

El deu primers anys va ser un servei elemental d'acolliment nocturn, dutxa, sopar i llit, que havien d'abandonar a les 8 del matí i que pogueren mantenir gràcies a la generositat de persones i col·lectius que donaven els aliments i la generosa col·laboració d'objectors de consciència i voluntaris que ajudaven amb el que bonament podien i qualque ajuda puntual de l'Ajuntament de Manacor. 

Vingué després un període de semi-professionalitat, on dos voluntaris modestament retribuïts controlaven entrades i sortides. A partir d'aquí la Fundació es va plantejar fer un estudi per arribar a la total professionalització del projecte. 

Així a la primeria del nou mil·lenni es va iniciar una remodelació total de la seu de la Fundació, local situat al Passeig Ferrocarril, cantonada carrer Velázquez, el que va suposar l'esforç econòmic més important que ha fet la Fundació en tota la seva història. D'aquesta manera es varen guanyar 10 places, passant de 15 a 25 places. 

La reforma tingué la resposta esperada i el Consell convocà concurs públic per donar servei d'acollida nocturna a la Part Forana de Mallorca i la Fundació Trobada fou l'adjudicatària: era el 22 d'abril de 2013. El mateix dia de l'any 2017 es va celebrar amb l'assistència de totes les autoritats del 25è Aniversari de la fundació i una nova adjudicació del contracte amb el Consell  però amb ampliació de plantilla, del servei a les 24 hores i les tres menjades diàries.  

Actualment, el contracte, que va acabar el mes d'abril de 2021, continua prorrogat fins el dia d'avui, després de que un nou concurs fou declarat desert.   

No han estat absents les dificultats de tot tipus: va néixer la Fundació dins la recessió de finals dels any 80 i principis del noranta, en que el bancs tancaren el grifo; es va superar amb patiment la “bombolla” de principis de la dècada del 2000 en que es va contreure l'economia mundial i s'endarrerien els cobraments  i actualment vivim els darrers espernetecs de la pandèmia en la qual es varen haver de buscar locals alternatius per a cobrir els confinaments. I ara els immigrants ucraïnesos que no podem acollir per manca de places.
 
Es segueix col·laborant amb el projecte de cooperació internacional amb Paraguai mitjançant subscripcions beques per estudiants de grau mig i superior que viuen a la població de San Roque González de Santa Cruz, amb la supervisió del dominic manacorí Toni Miró. 
La mateixa il·lusió i entrega de fa 30 anys segueix dins l'esperit dels patrons de la Fundació que han experimentat amb satisfacció els fruits de la inversió del patrimoni familiar en aquesta Fundació, la generosa correspondència d'un important nombre de donants i l'ajuda del Consell de Mallorca sense la qual el projecte hagués estat inviable. 

En aquest 30è aniversari els patrons de la Fundació volen aprofitar l'avinentesa per a donar les més expressives gràcies a tots el col·laboradors, voluntaris, objectors de consciència, simpatitzants i  donants, sobre tot a aquells que admirablement ho han fent de forma anònima.

Un agraïment particular als treballadors de la Fundació per la seva dedicació i entrega, i al diari digital “Manacor Noticias”, per la seva puntual difusió de les notícies del blog de la Fundació.
               D'esquerra a dreta: Onofre, Margarita, José L. Mª Pilar i Maria José
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada