dissabte, 31 de desembre del 2022

Sensibilitat

L'editorial del diari digital "manacor noticias" es sensibilitza davant les persones usuàries de l'Alberg de Manacor

El Diari digital manacor noticias publica avui 31 desembre tres comentaris que suposem són de la importància pròpia d’una pàgina editorial. 

El primer afecta a la limitació de l’horari de dipòsit de residus orgànics i reciclatge abans de les 14 hores. Afegeix d’altres comentaris sobre el medi ambient, contaminació i climatologia. 

El segon comentari fa referència a la licitació i adjudicació de la construcció de la planta potabilitzadora i el transformador que proveirà energèticament la infraestructura, amb la previsió que a l’any 2024 arribi l’aigua potable a tot el municipi de Manacor. 

Però el que aquí afecta a l’Alberg de la Fundació Trobada és el tercer tema de l’editorial i que reproduïm literalment: “Els sense sostre del municipi de Manacor i comarques de Mallorca poden perdre el seu servei d'Alberg de Transeünts. La Fundació Trobada de Manacor necessita certeses en les ajudes institucionals del Consell Insular, no arriba un contracte ferm i de futur. És tal la desesperació que han acudit a l'alcalde de la capital del Llevant, perquè s'assumeixi des dels ajuntaments una part d'aquestes despeses. Una societat com la mallorquina no pot deixar a l'estacada a persones que per circumstàncies s'han quedat fora del sistema.” 

Res podem afegir més que agrair sincerament la sensibilitat del diari envers d’aquest col·lectiu de persones sense sostre i la importància que suposa el que sigui tema de la pàgina editorial. 

Realment la doble convocatòria fallida del concursos publicats pel Consell per optar al servei i la inusual demora en la tercera convocatòria produeix una inseguretat que la Fundació Trobada rosega ja durant vint mesos. 

Per això el desig d’aquest darrer dia de l’any 2022 per part de la Fundació Trobada, els ciutadans de la Part Forana de Mallorca i sobre tot de les persones usuàries de l’alberg és la prompta convocatòria del concurs que doni la seguretat a un dels col·lectius més vulnerables de la societat, com són aquells que no tenen família, feina ni habitatge. 




divendres, 30 de desembre del 2022

Comiat

Emotiu comiat de la psicòloga de l'Alberg de Manacor Aina Maria Llull Sureda

Amb un ambient molt familiar, com és habitual al centre, s’ha acomiadat de la Fundació Trobada la psicòloga de l’Alberg Aina Maria Llull Sureda. 

La majoria dels usuaris, la resta de professionals, treballadors i una representació del Patronat han pronunciat paraules plenes d’emotivitat, manifestant el seu agraïment pels serveis prestats i l’alt nivell de professionalitat mostrat amb la seva tasca.  

Al mateix temps tothom li ha desitjat molt venturós futur en la nova experiència, tenint molt d’èxit i felicitat. 

Finalment Aina ha intervingut mostrant el seu pesar i tristesa de l'eixida pels bons moments, records i ambient familiar que ha viscut aquests anys a l’Alberg, agraint molt la maduresa professional assolida i que mai oblidarà durant la seva vida. 

L’acte ha acabat amb un senzill piscolabis i lliurant un petit record a tots els presents. 

Gràcies, Aina. La Fundació Trobada mai t'oblidarà




 

diumenge, 25 de desembre del 2022

Influencer

La família del mes gran "influencer" de la història tampoc trobava sostre

Què és el que celebrem  el dia de Nadal?. El naixement de l’home més “influencer de tota la història de la humanitat.  

Narrador persuasiu de paràboles i filòsof moral, va instar els seus seguidors a actuar sense violència ni prejudicis i cuidar als malalts, famolencs i pobres. Aquests ensenyaments van influir profundament en la cultura occidental. Va criticar la hipocresia de l'establiment religiós, la qual cosa va provocar la ira de les autoritats, els qui van persuadir al governador romà de la província de la Judea, Ponç Pilat, perquè l'executés i així es va fer. 

Els seguidors d’aquest home van preservar l'alfabetització a Europa Occidental després de la caiguda de l'Imperi Romà Occidental. Durant l'Edat mitjana reemplaçaren a l'Imperi Romà com a la força unificadora a Europa.  

Les catedrals medievals aixecades per aquests seguidors continuen estant entre les gestes arquitectòniques més icòniques produïdes per la civilització occidental. 

Moltes de les universitats d'Europa també van ser fundades per ells en aquest moment. Molts historiadors afirmen que les universitats i les escoles catedralícies van ser una continuació de l'interès per l'aprenentatge promogut per ells. 

Durant l'Edat mitjana es compara l’activitat dels seus seguidors amb una versió primerenca d'un estat de benestar: dirigien hospitals per als ancians i orfenats per als joves; hospicis per als malalts de totes les edats; llocs per als leprosos; i albergs o posades on els pelegrins podien comprar allotjament i menjar barats. Van subministrar aliments a la població durant la fam i van distribuir aliments als pobres. Van finançar aquest sistema de benestar mitjançant la recaptació d'impostos a gran escala i la possessió de grans terres de cultiu i propietats. 

L’Humanisme creat per l’home que avui celebrem el seu naixement va ser el motor que va crear les obres mestres del Renaixement produïdes per artistes com Miguel Ángel, Leonardo da Vinci i Rafael i que encara avui continuen estant entre les obres d'art més cèlebres mai produïdes.  

De la mateixa manera, la música sacra de compositors com Pachelbel, Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Verdi es troba entre la música clàssica més admirada del cànon occidental i inspirada en els valors humans que va proclamar aquest “influencer”. 

Els ensenyaments d'aquest home es troben entre les fonts més importants de les nocions modernes dels drets humans i el benestar que ordinàriament brinden els governs d'Occident. 

La normativa per la qual es regeixen va ser el primer sistema legal occidental modern i és el sistema en funcionament continu més antic d'Occident, anterior a les tradicions del dret consuetudinari europeu i del dret civil. Es pot dir que tota la legislació occidental està amarada dels valors humans promoguts per aquest  home.  

 El dia de Nadal és el més important de la història humana. És l'aniversari del naixement de l'home que ha transformat el comportament humà. Els seus valors han impregnat tota la cultura de tal forma que la humanitat ja mai serà la mateixa. Fins i tot el calendari actual és fill d’aquesta cultura, encara que la diferència de cinc anys de Dionisi hagi induït a l'errada que patim. Aquesta és la gran celebració. La forma de celebrar ho, que pot ésser qüestionable, no ens ha de fer oblidar el vertader origen. 

Aquest gran influencer que nomia Jesús va néixer d’una família que tampoc va trobar un sostre digne i quant va néixer “el posà en una menjadora perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se" (Lluc 2,7).



 

 

dijous, 22 de desembre del 2022

Visita

Sofia Alonso Bigler, Presidenta de l'IMAS acompanyada de membres dels seus departaments, visiten l'Alberg de la Fundació Trobada

Com es usual per aquestes festes de Nadal, representants de l’Institut d’Afers Socials de Mallorca (IMAS) han visitat la seu de la Fundació Trobada, Passeig Ferrocarril, 16 i 18, cantonada del carrer Velázquez, 11 de Manacor.

En concret ha estat la Presidenta l’IMAS i Consellera executiva de Drets Socials Sofia Alonso Bigler, acompanyada pel Director de l’Àrea d’Inclusió Social Guillermo Montero Medero i altres membres dels seus departaments, que han estat rebuts per la Directora de la Fundació Trobada Noèlia Hernández García  i, en representació del Patronat, José L. García Mallada.

Han iniciat visitant les distintes dependències de l’Alberg de persones sense sostre, dormitoris d’homes i dones, sales d’estar, menjadors i dutxes, degudament distribuïdes en planta baixa i ambdues plantes en alt, bugaderia, etc. per acabar a la espaiosa terrassa que corona l’edifici on han dialogat de forma col·loquial per un llarg espai  de temps.

S’han tractat els problemes propis de l’activitat i relacions entre IMAS i Fundació, sobre tot el que es refereix a la perllongada situació de provisionalitat del contracte, les dues convocatòries del servei fallides, les dificultats econòmiques que travessa la Fundació i la imminència d’una nova convocatòria que resolgui definitivament la situació.

També s’ha parlat del nou reglament que està amb estudi i que afectarà sensiblement a les infraestructures de la entitats socials que presten aquest servei i de la voluntat per part de la Fundació d’adaptació al màxim a aquesta i demès normativa que es publiqui.

Ha ocupat un temps important de la reunió tractar el problema de la mancança d’habitatge, no només a Palma si no a tota la Part Forana de Mallorca, amb uns preus de lloguer prohibitius, el que provoca la cronificació de la permanència dels usuaris als Albergs.

Una vegada finalitzada la reunió han visitat el local contigu destinat a tasques administratives on els visitants han rebut de mans de la Directora de la Fundació un exemplar del llibre “Batecs de l’Alberg” de recent publicació commemorativa del 30è Aniversari de la constitució de la Fundació Trobada.

Amb el desig d’unes bones festes de Nadal i feliç any Nou atorgat mútuament per tots els presents finalitza la visita dels representants de l'IMAS (Consell de Mallorca). 



 
 

dimarts, 13 de desembre del 2022

Premsa

Ressons de la Premsa a la presentació del Llibre “Batecs de l’Alberg” per la Fundació Trobada

La presentació  del llibre “Batecs de l’Alberg” per part de la Fundació Trobada que tingué lloc a la Sala de Cultura de l’Associació Cultural s’Agrícola el passat dissabte dia 3 ha estat informat per distints mitjan de comunicació locals i provincials.  

Així el diari digital “Manacor Notícias”, que dirigeix Rafel Gabaldón fa referència al 30è Aniversari de la creació de la Fundació que el llibre celebra dient “Un recorregut de 30 anys amb èpoques de plom i esgarrifances on tot era complicat i una muntanya impossible de pujar. Però aquí han estat escalant graó a esglaó fins a arribar als nostres dies on 25 persones tenen sostre, menjar, roba, higiene, sanitat, llit i es realitzen com a persones de situacions dantesques.” 

Aquí l'article de Manacor Noticias  

La revista digital “07500” destaca la intervenció a l’acte de Noèlia Hernández, directora de la Fundació, que va fer una repassada de com és el dia a dia a l’alberg, “dels molts entrebancs que han de passar per dur a terme la seva tasca i l’estigmatització social que pateixen els seus usuaris. Va ressaltar les enormes dificultats que varen patir el temps de la pandèmia, fins al punt d’haver de repartir els usuaris de l’alberg en diversos llocs per aturar els contagis.” 

Aquí l'Article de 07500  

El diari “Ultima Hora” destaca que “per a celebrar el 30 aniversari de la fundació es va presentar el llibre Batecs de l’Alberg, un text a quatre mans entre la mateixa Noèlia Hernández, José L. García Mallada, Aina Maria Llull i Rafel Sansó. El llibre explica la història des dels seus inicis en 1992, quan era un centre de pocs usuaris, fins a l'actualitat. En els últims anys compten amb una mitjana de 700 pernoctacions anuals”.  

Aquí l'article d'Ultima Hora 

El setmanari “Cent per Cent”  de Manacor posa en boca de José L. García que “ara no tenim el finançament del Consell de Mallorca assegurat i per això he demanat al batle la possibilitat de municipalitzar l’alberg. Va dir que si continuaven les dificultats, ens podríem asseure. Jo consider que si Manacor és capital de comarca, mereix tenir un alberg. Nosaltres el posàrem en marxa i els primers 21 anys el vàrem mantenir només amb recursos propis i donacions de particulars”.   

Aquí l'article de "Cent per Cent" 

Una de les idees de la presentació del llibre que han recollit pràcticament tots els mitjans de comunicació ha estat la petició al Batle de Manacor, present a l’acte, Miquel Oliver, de la municipalització del servei, donada la inseguretat creada per haver de concórrer periòdicament a concurs.  

Tal és el contingut de “Manacor Comarcal” i que es reprodueix fotogràficament a continuació.