dilluns, 5 de desembre del 2022

Dia Internacional dels Voluntaris

5 de Desembre, Dia internacional dels Voluntaris 

El voluntariat pot exercir una funció crucial en la creació i la consolidació de relacions entre la població i l'Estat que, al seu torn, condueixin a una millora de la governança i fomentin el desenvolupament sostenible i la pau, mentre que s'ajudi a aixecar els fonaments per a unes societats igualitàries i inclusives. Els voluntaris i voluntàries han respost de diverses formes a l'anomenat en favor de col·laboracions entre la població i l'Estat per a la presa de decisions i l'acció, la qual cosa queda patent per les diferents i importants funcions que assumeixen en la governança deliberativa, la coproducció de serveis i la innovació social.  

Ara més que mai, les aliances són vitals en un context en el qual les comunitats i els països procuren construir un futur millor després de diverses crisis i aplanar el camí cap a un futur més igualitari i inclusiu en el qual ningú es quedi enrere.  

Les aliances entre els voluntaris, voluntàries i l'Estat constitueixen un mecanisme important per a atorgar al voluntariat un paper més crucial en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i poden exercir una funció important a l'hora d'establir les bases d'un contracte social per al segle XXI que prengui com a punt de partida la inclusió, la igualtat i la sensibilitat a les necessitats de les comunitats. 

El voluntariat pot afavorir una cultura basada en la presa de decisions conjuntes, en contribuir a definir i prioritzar els 
desafiaments que els són més rellevants i en col·laborar amb les autoritats governamentals.  

El voluntariat pot modificar les relacions de poder asimètriques 

En cooperar amb autoritats estatals, els voluntaris i voluntàries disposen dels mitjans per a re-configurar el desequilibri de les dinàmiques de poder. 
El voluntariat obre múltiples vies per a la participació ciutadana, encara que continua sent desigual: els voluntaris i 
voluntàries tenen diferents causes per a fer voluntariat i empren un ventall de canals i enfocaments per a exercir-lo. 

El voluntariat basteix ponts 

Sovint, els voluntaris i voluntàries es troben en una posició única com a intermediaris de les relacions entre els proveïdors de serveis i els usuaris. 

Fer front a les barreres que enfronten els grups marginats durant el voluntariat: Les persones encarregades de formular polítiques poden adoptar polítiques que garanteixin l'accés i la inclusió, de manera que es faciliti la participació de voluntaris, voluntàries i grups marginats en els processos de presa de decisions. Les polítiques destinades a estimular aliances entre els voluntaris, voluntàries, el govern i altres entitats —com el sector privat— poden ser importants a l'hora de promoure tals aliances. 

Potenciar les aliances per mitjà del voluntariat 

 Quan es formulin polítiques en matèria de voluntariat, les persones encarregades d'aquesta tasca han d'aprofitar les xarxes de suport, els valors i les pràctiques de voluntariat que ja existeixen. Conscients de la importància de les aliances entre voluntaris, voluntàries, organitzacions de voluntariat i el pla governamental, Bangladesh està elaborant una política nacional de voluntariat juntament amb diverses parts interessades. L'objectiu és incorporar el voluntariat a les polítiques de desenvolupament del país i potenciar substancialment les institucions de govern local. 

Corregir les desigualtats de gènere en el voluntariat 

Les persones encarregades de formular polítiques poden aplicar mesures amb perspectiva de gènere que optimitzin la participació de les dones en el voluntariat (per exemple, vetllant perquè tinguin accés als processos de presa de decisions). 

 És fonamental saber quines són les traves persistents que les dones afronten en el camp del voluntariat. Una possible manera d'ajudar a salvar aquests obstacles és dur a terme estudis que avaluïn si els processos col·laboratius de presa de decisions reforcen o posen en dubte les normes de gènere, a més d'altres desigualtats de gènere en el context del voluntariat en diversos països i regions. 

Aprofitar els coneixements teòrics i pràctics i les vivències dels voluntaris i les voluntàries 

Les persones encarregades de formular polítiques han de reconèixer els coneixements especialitzats dels voluntaris i les voluntàries i implantar mesures que promoguin o generin un entorn propici perquè les seves aptituds s'aprofitin per complet. Les persones encarregades de formular polítiques també han de plantejar-se la possibilitat de secundar-se en el gran interès que desperten els diferents tipus de voluntariat més enllà del relacionat amb la prestació de serveis, com el voluntariat per a la innovació social i la participació cívica. 

Reconèixer la labor i les contribucions del voluntariat informal 

Les persones encarregades de formular polítiques han de plantejar-se la possibilitat de crear mecanismes de reconeixement del treball de voluntaris i voluntàries, que abasta des de l'apreciació de les seves opinions i la incorporació dels seus suggeriments en les decisions fins a altres aspectes com la protecció social de voluntaris i voluntàries en les comunitats marginades. A més, les persones encarregades de formular polítiques han de reconèixer les contribucions del voluntariat, incloent-hi diverses formes d'incentius com el reconeixement social amb la finalitat de satisfer el desig dels voluntaris i voluntàries que els hi estimi i necessiti. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada