diumenge, 25 de desembre del 2022

Influencer

La família del mes gran "influencer" de la història tampoc trobava sostre

Què és el que celebrem  el dia de Nadal?. El naixement de l’home més “influencer de tota la història de la humanitat.  

Narrador persuasiu de paràboles i filòsof moral, va instar els seus seguidors a actuar sense violència ni prejudicis i cuidar als malalts, famolencs i pobres. Aquests ensenyaments van influir profundament en la cultura occidental. Va criticar la hipocresia de l'establiment religiós, la qual cosa va provocar la ira de les autoritats, els qui van persuadir al governador romà de la província de la Judea, Ponç Pilat, perquè l'executés i així es va fer. 

Els seguidors d’aquest home van preservar l'alfabetització a Europa Occidental després de la caiguda de l'Imperi Romà Occidental. Durant l'Edat mitjana reemplaçaren a l'Imperi Romà com a la força unificadora a Europa.  

Les catedrals medievals aixecades per aquests seguidors continuen estant entre les gestes arquitectòniques més icòniques produïdes per la civilització occidental. 

Moltes de les universitats d'Europa també van ser fundades per ells en aquest moment. Molts historiadors afirmen que les universitats i les escoles catedralícies van ser una continuació de l'interès per l'aprenentatge promogut per ells. 

Durant l'Edat mitjana es compara l’activitat dels seus seguidors amb una versió primerenca d'un estat de benestar: dirigien hospitals per als ancians i orfenats per als joves; hospicis per als malalts de totes les edats; llocs per als leprosos; i albergs o posades on els pelegrins podien comprar allotjament i menjar barats. Van subministrar aliments a la població durant la fam i van distribuir aliments als pobres. Van finançar aquest sistema de benestar mitjançant la recaptació d'impostos a gran escala i la possessió de grans terres de cultiu i propietats. 

L’Humanisme creat per l’home que avui celebrem el seu naixement va ser el motor que va crear les obres mestres del Renaixement produïdes per artistes com Miguel Ángel, Leonardo da Vinci i Rafael i que encara avui continuen estant entre les obres d'art més cèlebres mai produïdes.  

De la mateixa manera, la música sacra de compositors com Pachelbel, Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Verdi es troba entre la música clàssica més admirada del cànon occidental i inspirada en els valors humans que va proclamar aquest “influencer”. 

Els ensenyaments d'aquest home es troben entre les fonts més importants de les nocions modernes dels drets humans i el benestar que ordinàriament brinden els governs d'Occident. 

La normativa per la qual es regeixen va ser el primer sistema legal occidental modern i és el sistema en funcionament continu més antic d'Occident, anterior a les tradicions del dret consuetudinari europeu i del dret civil. Es pot dir que tota la legislació occidental està amarada dels valors humans promoguts per aquest  home.  

 El dia de Nadal és el més important de la història humana. És l'aniversari del naixement de l'home que ha transformat el comportament humà. Els seus valors han impregnat tota la cultura de tal forma que la humanitat ja mai serà la mateixa. Fins i tot el calendari actual és fill d’aquesta cultura, encara que la diferència de cinc anys de Dionisi hagi induït a l'errada que patim. Aquesta és la gran celebració. La forma de celebrar ho, que pot ésser qüestionable, no ens ha de fer oblidar el vertader origen. 

Aquest gran influencer que nomia Jesús va néixer d’una família que tampoc va trobar un sostre digne i quant va néixer “el posà en una menjadora perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se" (Lluc 2,7).



 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada