dilluns, 5 de febrer del 2024

Informe Oxfam-Intermón

Informe Oxfam-Intermón sobre la desigualtat en el món

Des de l'any 2020, i durant els primers anys d'aquesta dècada, la riquesa conjunta dels cinc homes més rics del món s'ha duplicat amb escreix. Durant el mateix període, la riquesa acumulada de prop de 5000 milions de persones a nivell global s'ha reduït.

 Si cadascun dels cinc homes més rics gastés un milió de dòlars diaris, els portaria 476 anys esgotar la seva riquesa conjunta.

 Set de les 10 empreses més grans del món tenen un director general mil-milionari, o a un mil-milionari com el seu principal accionista.

A nivell mundial, els homes posseeixen 105 bilions de dòlars més de riquesa que les dones: aquesta diferència de riquesa equival a més de quatre vegades la grandària de l'economia estatunidenca.  

L'1% més ric de la població mundial posseeix el 43% dels actius financers globals.

 L'1% més ric de la població mundial genera tantes emissions de carboni com els dos terços més pobres de la humanitat.

 Als Estats Units, la riquesa d'una família negra mitjana representa només el 15,8% de la d'una família mitjana blanca.

 Al Brasil, en mitjana, els ingressos de les persones blanques superen en més d'un 70% als de les persones afro-descendents.

Únicament el 0,4% de les 1600 empreses més grans i influents del món es comprometen públicament a pagar als seus treballadors i treballadores un salari digne i a advocar pel pagament de salaris dignes en les seves cadenes de valor.

Una treballadora del sector sociosanitari necessitaria 1200 anys per a guanyar el que un director general d'una de les empreses de la llista “Fortune 100” acumula en mitjana en tan sols un any.

Oxfam Intermón calcula que el món veurà el seu primer bilionari en tan sols 10 anys, mentre que serien necessaris més de dos segles per a erradicar la pobresa.

Un conegut estadista espanyol, gran defensor dels drets humans i de les llibertats sostenia que “si no hi ha llibertat econòmica, ni hi ha cap mena de llibertat”, però afegia: “Estic d’acord en que un ciutadà tingui cinc cases, però no estic d’acord en que hi hagi ciutadans que en tinguin cap”.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada