dimarts, 20 de febrer del 2024

Xerrades

Xerrada de la Directora de la Fundació Trobada al IES Mossèn Alcover amb el títol "Desmuntem els estigmes de les persones sense llar"

Tal com ja informàvem a aquest mateix lloc s’han iniciat una ronda de xerrades per part de la Directora de l’Alberg Noelia Hernández García per distints centres educatius de Manacor sobre les persones en exclusió i/o en risc d’exclusió social.

Així, dies passats, va esser al centre IES Mossèn Alcover on va iniciar el cicle amb el tema concret sobre “Els estigmes de les persones sense llar” i aquests són els que es varen exposar:

em“La majoria tenen probles d’alcohol”, però segons l’Institut Nacional d’Estadística” un 59% no consumeix drogues i només un 20% té de problemes de consum abusiu.

“No estan massa bé del cap”, però l’INE només reconeix que l’11% té problemes de salut mental greu.

“Son vagos i es guanyen la vida mendicant”. Molts d’ells participen en projectes d’inserció laboral en els que cobren molt poc per treballar. L’INE diu que un 67% fa més de dos anys que no treballa i un 33%, menys de dos anys.

“Son persones que no valen saber res de la seva família.” Amb diferents percentatges l’INE detalla les causes de l’allunyament de la seva família: uns són abandonats durant la infància, altres son fills de pares amb problemes de consum, altres han estat maltractats, altres són fills de pares amb malalties físiques i finalment, la meitat varen sofrir agressions sexuals.

“Fan una mica de por, són una font d’inseguretat”. Cada any es registren més de mig centenar de persones sense sostre que moren als carrers i, part d’elles, tenen morts violentes: cada cinc dies mor una persona sense llar a Espanya.

“Es gent que va d’un lloc a l’altre, són transeünts”. En els albergs de baixa exigència de Mallorca es registren anualment un mínim del 50% d’usuaris mallorquins.

“És un problema impossible d’evitar”. La Unió Europea assumeix l’objectiu d’erradicar la pobresa i l’exclusió social.

“No se sap molt bé què s’ha de fer”. Sí sabem què fer, però volem fer-ho? Estam disposat a fer-ho?. A Espanya hi ha 3.360.631 habitatges secundaris, dels quals 3.106.422 estan buits.

“Tot-hom voldria ajudar-los, però és difícil saber com”. El dia de la inauguració d’un centre per a persones en exclusió social a Palma, hi hagué una gran manifestació en contra. Així no s’ajuda.

Fins aquí els estigmes exposats per la Directora i la resposta de l’Institut Nacional d’Estadística sobre el tema.

Després de l’exposició de cada un dels estigmes els estudiants assistents a la xerrada debatien i valoraven el tema contrastant les dades estadístiques de l’INE amb les seves opinions.

Finalment varen parlar dels hàbits que poden ajudar a no arribar a l’exclusió social, posant en pràctica el que està a les nostres mans, es a dir, que es poden fer individualment coses com:  no consumir drogues, tenir relacions sanes, conservar i potenciar els vincles familiars, practicar esport, tenir empatia i no jutjar, donant per suposat l’acompliment de les obligacions com a ciutadà (estudi o treball, respecte, tracte correcte i cordial, etc.)

Es de valorar molt positivament l’alta participació dels estudiants, fent moltes preguntes i obrint debats sobre qüestions morals i socials.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada