dissabte, 6 de juliol del 2024

Estats Units d'Amèrica

La Cort Suprema dels Estat Units d'Amèrica avala la detenció i imposició de multa a les persones que dormen al carrer  

La Cort Suprema dels Estats Units va qualificar aquest divendres de constitucionals les lleis que prohibeixen a les persones sense llar dormir a l'aire lliure, rebutjant els arguments que aquesta pràctica equivalia a un càstig cruel.

Un rècord de 653.100 persones estan sense llar en tot els Estats Units, segons un recompte de 2023.

El cas abordat pel màxim tribunal es va originar en les regulacions de la ciutat de Grants Pass en l'occidental estat d'Oregon, que prohibeixen acampar o utilitzar qualsevol tipus de roba de llit en una propietat pública. Aquesta disposició va ser presa després que els parcs de la ciutat s'omplissin de tendes de campanya, mantes i cartons.

Els qui la infringeixin s'enfronten a una multa de cent dòlars i possibles penes de presó per als reincidents.

La decisió de la Cort, presa pels seus sis jutges conservadors amb el vot dissident dels tres de la minoria progressista, estipula que “la falta d'habitatge no és una condició que habiliti a ningú a invocar l'esmena constitucional que prohibeix els càstigs corporals.

"La Vuitena Esmena de la Constitució compleix moltes funcions importants, però no autoritza els jutges federals a arrabassar aquests drets i responsabilitats al poble estatunidenc i, en el seu lloc, dictar la política d'aquesta nació per a les persones sense llar".

"Dormir és una necessitat biològica, no un delicte. Per a algunes persones, dormir a l'aire lliure és la seva única opció", va dir la jutgessa Sonia Sotomayor, de la minoria progressista. 

Grants Pass,  un municipi de 40.000 habitants, manca de refugis públics per a persones sense llar.

Economistes sostenen que els Estats Units no disposa d'un estoc d'habitatges suficient per a satisfer la demanda, la qual cosa impulsa els preus a l'alça, afectant fonamentalment els sectors més pobres i afavorint l'expansió del fenomen dels "sense sostre".

«Haver de dormir en públic amb una manta és la definició d'estar sense llar. Posar multes i detenir a les persones per això és una estratègia contraproduent per a abordar el problema de les persones sense llar», han denunciat Col·lectius defensors del Drets Humans.

Més enllà de la denúncia, han donat algunes pautes a l'administració per a tractar de donar una solució al problema. En lloc de castigar els més vulnerables, «el Govern hauria d'ajudar a proporcionar allotjament i programes econòmics i socials que defensin i millorin la dignitat de les persones sense llar». I han afegit: «Aquesta acció oferiria oportunitats reals per a una vida millor i per a posar remei a les causes més profundes de la falta d'habitatge»

“Les polítiques que criminalitzen la falta d'habitatge», en realitat, «són una contradicció directa amb el deure públic d'albergar als qui experimenten la falta d'habitatge i cuidar dels qui la necessiten». En aquest sentit, han recordat la necessitat de «inversions federals» per a dotar de «habitatges segurs, dignes i assequibles», així amb altres serveis bàsics «per a les persones sense llar».

El tractament a les persones sense llar no hauria d’esser qüestió de lleis ni menys de tribunal de Justícia, si no de sensibilitat, comprensió i tolerància, que en definitiva és el contempla la Declaració Universal de Drets Humans al seu Article 25:  1.”Tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li asseguri, així com a la seva família, la salut i el benestar, i especialment l'alimentació, el vestit, l'habitatge, l'assistència mèdica i els serveis socials necessaris”.

Tant de bo que aquets criteris tan escandalosament reaccionaris no arribin per aquets indrets.




 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada