dissabte, 13 de juliol del 2024

Secrets d'una mirada

"Vinc molt sovint a Manacor perquè necessito respirar l'acolliment i l'ambient familiar de l'Alberg"

Amb motiu d’acomplir-se pròximament el 10è aniversari d’aquest Blog de notícies de la Fundació Trobada, volem entrevistar al Fundador de l’Alberg José L. García Mallada perquè ens parli del tema:

Què ha suposat aquest decenni pel blog i per l’Alberg?

“Un document del dia a dia de l’alberg, on si troben notícies sobre el seu funcionament, legislació, immigració, drets humans, articles d’opinió, etc. Més de 600 notícies aquests deu anys amb apartats sobre la història de la Fundació Trobada, les distintes etapes, voluntariat dels primers anys, el període de semi-professionalització, els diferents contractes amb l’Administració i la darrera etapa de servei 24 hores i centre de dia. A l’any 2022 es va publicà un llibre titulat “Batecs de l’Alberg”, commemoratiu del 30è aniversari. Per cert que encara hi ha exemplars si a qualcú interessa”.

Quin ha estat el període més crític?

“En citaria tres moments: el primer a l’any 2013, quan després de 21 anys de mantenir l’alberg amb el nostres propis recursos, ens plantarem davant l’Administració competent exposant que no podíem més i que necessitàvem urgentment ajuda, del contrari ens plantejàvem el tancament.

El segon moment va ser la crisi sanitària i social ocasionada per la pandèmia del Còvid-19 que ens va obligar a ubicar les persones usuàries a tres centres diferents evitant així un possible contagi general.

El tercer va ser fa dos anys quan van esser necessàries quatre convocatòries perquè ens adjudiquessin el contracte de prestació del servei per part del Consell de Mallorca, superant entrebancs de caràcter jurídic-administratiu per tractar-se d’un concurs d’àmbit europeu. Tot això esta amplament descrit al llibre citat. També hi ha un capítol interessant que es titula “Secrets d’una mirada”, amb mini-biografies de persones usuàries”.

Quin serveis presta l’alberg en l’actualitat?

“Els primers anys no més oferíem sopar, acolliment nocturn i berenar els matins amb els serveis propis de l’ostatge: dutxes, bugaderia, articles de neteja, taquilles. Actualment disposem de menjador pels usuaris residents i d’una ample plantilla de treballadors per atendre el servei de 24 hores i centre de dia: a més de la Direcció, una treballadora social, una psicòloga, cinc monitors i personal de neteja. Les persones usuàries reben assessorament sobre possibilitats d’habitatge, ofertes de treball, estrangeria, cursets d’aprenentatge de llengua i distints oficis, etc.

Vull destacar aquí la extraordinària labor dels professionals que presten a plena satisfacció una atenció personalitzada, lloada freqüentment per totes les persones usuàries i pels funcionaris de l’Administració Pública”.

Perquè no baixa la llista d’espera?

“Dos grups de persones majoritaris converteixen l’alberg d’acolliment temporal en una residència “de facto”: un grup de persones majors de 55 anys, que per la seva edat i altres per malaltia mental, tenen series dificultats en accedir al mercat laboral i no tenen altre ingrés que el mínim vital o una esquifida pensió que no les permet viure autònomament.

L’altre grup son immigrants en situació irregular i que, per aquest motiu no poden accedir al mercat laboral mentre no hagin transcorregut dos o tres anys i assolit l’arrelament necessari per obtenir el permís de residència.

Coneixem la saturació quasi permanent. No es pot ampliar la capacitat de l’alberg?

“Ho hem intentat, però per problemes de caire urbanístic no podem ampliar el volum d’edificació de la finca: ens denegaren la llicència”.

Hi ha qualque anècdota recent?

“Sí. Una ex-usuària de l’Alberg que actualment està vivint a Palma juntament amb altres persones a un habitatge tutelat, ve amb freqüència a Manacor i la darrera vegada que ens saludàrem m’agafa ma i em dona un efusiva besada amb emocionades paraules: “Mai li podré agrair el que vostè ha fet per mi i esta fent per molts. Vinc molt sovint a Manacor perquè necessito respirar l’acolliment i l’ambient familiar de l’Alberg; aquí tinc amics que no tinc a Palma”. Un calfred va recorre tot el meu cos com si hagués estat una descàrrega elèctrica: mai havia rebut una besada a la ma tan carregada de significat”.

Un agraïment sincer per aquestes paraules del fundador de l’Alberg Sr. García Mallada, que, com es habitual, passeja la gosseta cada dia i es fa topadís als indrets on es reuneixen algunes persones usuàries de l’alberg i comparteix amb ells cordials salutacions. Segurament que aquesta vegada la passejada fou una profunda meditació sobre aquella besada a la ma, que suposava no només l’agraïment d’una usuària, sinó que amb la efusió que ho va fer era representativa de tantes persones usuàries que han tingut el mateix sentiment.

32 dos anys de feina per a l’alberg de Manacor be valen una besada d’agraïment.

El servei de l’Alberg de Manacor és un concessió administrativa atorgada mitjançant concurs pel Consell de Mallorca a la Fundació Trobada.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada